Doua unitati de invatamant romanesti, premiate de Academia Scolilor din Europa Centrala

Colegiul National „Gheorghe Sincai” din Bucuresti si Scoala Gimnaziala „Sfantul Apostol Andrei” din Buzau au fost premiate in cadrul Academiei Scolilor din Europa Centrala (ACES) pentru doua proiecte de promovare a diversitatii, au anuntat luni reprezentantii Fundatiei Erste.

Din cele 105  scoli participante la editia ACES 2013-2014, care a avut ca tema „Eu si ceilalti. Sa descoperim diversitatea din jurul nostru”, juriul international de experti a premiat cele mai inovatoare cinci proiecte, iar la doua dintre acestea au contribuit si scoli din Romania.

Academia Scolilor din Europa Centrala este una dintre cele mai mari retele internationale de scoli din lume, avand 15 tari partenere. La editia 2013-2014 a competitiei au participat 22 de scoli din Romania, care au primit finantare pentru a dezvolta proiecte educationale in parteneriat cu alte scoli din regiune.

Dezvoltat in parteneriat cu NOVA International Schools din Skopje, Macedonia, proiectul Colegiului National „Gheorghe Sincai”, intitulat “Cu cat mai multi, cu atat mai bine”, a pornit de la premisa ca “a incerca sa-i cunosti pe cei din jurul tau poate fi primul pas in a vedea diversitatea ca fiind o oportunitate si nu o amenintare”. In cadrul proiectului elevii celor doua scoli partenere, impreuna cu profesorii lor au pus in scena o piesa de teatru care a ilustrat viata oamenilor din diferite grupuri din comunitate si dificultatile cu care acestia se confrunta. Investigand si analizand stereotipurile legate de oamenii care sunt diferiti fata de ei, elevii au reusit sa scrie un scenariu, sa creeze personajele si sa le interpreteze pe scena, atat la Bucuresti, cat si la Skopje.

Cel de-al doilea proiect castigator din Romania „Razi cu mine, nu de mine” a fost dezvoltat de Scoala Gimnaziala Sfantul Apostol Andrei din Buzau impreuna cu Scoala Osnovna Sola Vransko-Tabor din Vransko, Slovenia. Printr-o serie de activitati in care au implicat persoane marginalizate din comunitate, elevii au reusit sa atraga atentia asupra discriminarii si excluziunii sociale si au propus solutii pentru rezolvarea acestor probleme si promovarea incluziunii sociale. La baza proiectului a stat ideea exprimarii modului de a gandi prin intermediul liricii, al artei si al publicitatii sociale cu scopul promovarii dialogului intercultural. Astfel, elevii au participat la un concurs de poezie pe tema diversitatii, la seminarii publice in care au fost explorate si dezbatute mai multe aspecte ale acestei teme si au creat postere publicitare pentru promovarea incluziunii sociale. Juriul a considerat acest proiect ca fiind o dovada excelenta a faptului ca elevii pot contribui semnificativ la bunastarea semenilor lor atat in scoala, cat si in societate.

Citeste si: Marele premiu al Salonului de Inventii de la Geneva, obtinut de o tehnologie creata de romani

La sfarsitul saptamanii trecute, aproape 300 de studenti si profesori, reprezentanti ai ministerelor educatiei, precum si experti in educatie din 15 tari diferite s-au reunit la Senec, Slovacia, la ceremonia de inchidere a Academiei Scolilor din Europa Centrala, editia 2013-2014.

Colegiul National „Gheorghe Sincai” din Bucuresti si Scoala Gimnaziala „Sfantul Apostol Andrei” din Buzau au fost integrate in Academia Scolilor din Europa Centrala, una dintre cele mai importante retele internationale de scoli. Reteaua de scoli aces a fost creata in 2006 de catre Fundatia Erste in parteneriat cu Interkulturelles Zentrum. Initiativa este coordonata de catre organizatile non-profit Interkulturelles Zentrum (Austria) si VCELI DOM (Slovacia) si este sprijinita de catre ministerele Educatiei din toate tarile participante. Peste 23.000 de elevi si aproximativ 3.000 de profesori au participat la cele opt editii ale ACES. Pana in prezent 79 scoli din Romania au fost implicate cu succes in program. ACES incurajeaza si sprijina cooperarea intre elevii si profesorii din regiune prin realizarea unui concurs de proiecte dezvoltate in parteneriate scolare internationale. Urmatoarea editie a competitiei va fi lansata in februarie 2015.

Sursa foto: Fundatia Erste