Draft scrisoare de intentie FMI: Guvernul nu va diviza sau fuziona companiile de stat programate pentru listari pe bursa

Legea insolventei persoanelor fizice si alte masuri privind criza creditelor in franci, dicutate de FMI cu autoritatile romane

Draftul scrisorii de intentie a Guvernului Romaniei catre Fondul Monetar International (FMI), obtinut de Hot News, arata ca autoritatile romane se angajeaza sa nu divizeze sau fuzioneze companiile de stat programate pentru listari pe bursa, experienta obtinuta in urma listarilor de anul trecut a companiilor Nuclearelectrica si Romgaz urmand a fi utilizata in pregatirea ofertelor publice initiale si la alte companii energetice.

Potrivit documentului, Guvernul se angajeaza sa emita titluri GDR (certificate globale de depozit) sau sa procedeze la o listare duala in cazul ofertelor publice de la Electrica si Hidroelectrica. De asemenea, nu va diviza si/sau fuziona societatile sau activele societatilor programate pentru listari, nici direct nici indirect prin initiative legislative precum proiectul legii holdingului. 

De asemenea, vor fi introduse amendamente la proiectul legii companiilor de tip holding, care in prezent se afla in Parlament, in conformitate cu bunele practici internationale. De precizat ca ministrul delegat pentru energie, Constantin Nita, a luat in calcul anul trecut fuziunea Hidroelectrica şi CE Oltenia. De asemenea, a fost luata in calcul ca Hidroelectrica, furnizorul de echipamente UCM Resita si compania de mentenanţă Hidroelectrica Serv sa fie incluse într-o structură integrată de tip holding.

In cazul Electrica, a fost angajat in septembrie 2013 un consultant de tranzactie pentru listare. Se lucreaza in prezent la separarea prin lichidare a trei societati regionale de intretinere generatoare de pierderi de Electrica si la scoaterea din Electrica, inainte de listare, a participatiilor minoritare detinute de acestea la societati de distributie deja privatizate. Guvernul a angajat si un consultant juridic care sa promoveze oferta peste hotare. Mai mult, Guvernul va aborda problema neplatii de catre CFR Infrastructura a achizitiilor sale de electricitate de la Electrica inainte de listare.

stirea se actualizeaza