DRAGNEA, audiat in DOSARUL REFERENDUMULUI: In continuare ma consider NEVINOVAT

Presedintele PSD, LIVIU DRAGNEA, a declarat luni, la Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ), ca in continuare se considera NEVINOVAT in legatura cu acuzatiile care i se aduc in DOSARUL “REFERENDUMUL”, sustinand, printre altele, ca adresa prin care s-a cerut organizarea de TOMBOLE IN TERITORIU a fost trimisa probabil de catre TINERI VOLUNTARI care lucrau in SEDIUL DE CAMPANIE AL PARTIDULUI.

La acest termen al procesului, LIVIU DRAGNEA a facut cateva precizari in fata instantei, dupa ce presedintele completului de judecata, Livia Stanciu, i-a cerut sa spuna doar daca are ceva nou fata de declaratiile anterioare. “In continuare, precizez ca ma consider nevinovat”, a spus LIVIU DRAGNEA.

Una din acuzatiile procurorilor se refera la faptul ca LIVIU DRAGNEA, in calitate de secretar general al PSD, a transmis organizatiilor judetene ale partidului o adresa in care solicita organizarea unei tombole cu premii, la care sa participe alegatorii care s-au prezentat la referendumul din 29 iulie 2012. Ulterior, sustine DNA, el ar fi dat dispozitie sa fie transmisa o noua adresa, prin care sa fie anulata prima.

In legatura cu aceasta acuzatie, LIVIU DRAGNEA a spus in sala de judecata ca a aflat de adresa dupa ce a studiat un registru aflat la partid, insa el nu a stiut cine a avut initiativa de a intocmi si nici cine a trimis-o in teritoriu. In consecinta, el a cerut trimiterea unei noi adrese prin care sa fie anulata prima.

CITESTE SI: DOSARUL REFERENDUMUL: LIVIU DRAGNEA SE INTOARCE LA ICCJ

Dragnea a relatat ca nu a luat nicio masura administrativa in acest caz, deoarece nu s-a stabilit cine anume a fost autorul, mai ales ca in sediul de campanie activau foarte multi voluntari.

“Am avut o discutie cu mai multi membri din staff-ul de campanie. Concluzia a fost ca tineri voluntari, care au lucrat in sediul de campanie si care veneau cu tot felul de idei, ar fi conceput si trimis adresa. La intrebarea mea cum au avut acces la sistemul informatic si cum au trimis adresa cu semnatura mea scanata pe ea, au raspuns ca sistemul informatic era accesibil multora din sediul de campanie. Nu era un sistem informatic cu protectie foarte mare. Recunosc ca nu am dat atunci multa importanta acestui fapt. A doua zi, am anulat acea adresa, gandindu-ma ca nu poate avea efecte. Orice eventuala greseala a fost reparata. (…) In echipa de campanie, care era fluctuanta, erau in jur de 30-35 oameni, iar in secretariatul general lucrau 14-15 oameni. Nu era o persoana care sa se ocupe de corespondenta cu cei din teritoriu, pentru ca volumul de lucru era foarte mare. Dupa ce s-a declansat ancheta la DNA, care a dus la acest proces, mi-ar fi fost imposibil sa cred ca cineva va mai recunoaste sau isi va aminti ca a expediat acea adresa”, a afirmat liderul PSD.

Potrivit acestuia, mesajele tip SMS au fost trimise din sediul de campanie al PSD catre membrii din teritoriu fara ca el sa stie.

“Militantii de partid si membrii de partid, in timpul campaniilor electorale si intre campanii, discuta cu cetatenii din zona in care locuiesc, pe care ii cunosc, sunt vecini sau rude. Nu era nevoie ca cineva sa indemne militantii de partid sa faca rost de datele celor care nu au venit la vot, pentru ca ei stiu aceste date. Asa functioneaza partidele din toata lumea. Listele electorale permanente sunt publice, se afiseaza la sediul primariilor sau la sectiile de vot”, a adaugat LIVIU DRAGNEA.

CITESTE SI: DOSARUL REFERENDUMUL: PROCESUL LUI LIVIU DRAGNEA, AMANAT PENTRU 23 NOIEMBRIE. UPDATE

Pe 15 mai, LIVIU DRAGNEA a fost condamnat de un complet de trei judecatori de la ICCJ la un an de inchisoare cu suspendare, cu un termen de incercare de trei ani. Alti 74 de inculpati din dosar au fost fie achitati, fie condamnati la inchisoare cu suspendare. Decizia a fost atacata cu apel.

Dragnea a fost trimis in judecata de procurorii DNA pe 7 octombrie 2013 pentru savarsirea infractiunii de folosire a influentei sau autoritatii de catre o persoana care detine o functie de conducere intr-un partid, in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite.

Potrivit DNA, in calitate de secretar general al PSD, LIVIU DRAGNEA, cu ocazia organizarii si desfasurarii referendumului din 29 iulie 2012, a uzat de influenta si autoritatea sa in partid in scopul obtinerii unor foloase nepatrimoniale de natura electorala, necuvenite, pentru alianta politica din care facea parte formatiunea reprezentata de inculpat, si anume indeplinirea cvorumului de participare cu ajutorul voturilor obtinute in alte conditii decat cele legale.

In acest sens, conform procurorilor, LIVIU DRAGNEA a coordonat un mecanism complex, in care a implicat mai multe persoane asupra carora avea influenta in virtutea functiei pe care o detinea, avand ca scop fraudarea rezultatelor privind participarea la vot.

Sursa foto: catavencii