DRAGNEA, catre prefectii localitatilor dunarene: “Luati in serios averizarile meteorolgilor!”

Liviu Dragnea

CODURILE PORTOCALIU SI GALBEN de INUNDATII au intrat in vigoare vineri dimineata, incepand cu ora 9.00. In acest sens, membrii comandamentului pentru INUNDATII s-au reunit la Palatul Victoria, intr-o sedinta condusa de vicepremierul Liviu Dragnea.

Liviu Dragnea i-a averizat pe toti prefectii, in special pe cei din localitatile dunarene: “Luati in serios averizarile meteorolgilor!”.

Totodata, directorul ANM, Ion Sandu, a venit cu o veste bune: De maine, sambata, codul galben de ploi se restrange pentru vestul tarii, insa ramane valabil in estul Romaniei. 

Potrivit ANM, zonele cu precipitatii mai importante in urmatoarele ore sunt cele din Muntenia, Dobrogea, Moldova si centrul Transilvaniei, urmand ca, sambata dimineata, codul galben sa fie restrans pentru vestul tarii, dar mentinut pana sambata seara in est.

Citeste si: COD GALBEN DE PLOI IN APROAPE TOATA TARA!

Specialistii ANM estimeaza insa ca nu se poate ajunge la o situatie similara celei din Galati in 2010, cand precipitatiile au insumat peste 100 litri/metru patrat, deoarece cantitatile de apa care vor cadea pana sambata seara nu vor totaliza 100 litri/metru patrat.

In ceea ce priveste Institutul National de Hidrologie (INH), reprezentantii acestuia estimeaza o extindere a codului galben de inundatii vineri sau, cel mai probabil, sambata dimineata.

“In aceasta dimineata suntem pe cod galben pe majoritatea cursurilor de apa din 26 judete si cod portocaliu in 11 judete. In functie de evolutia precipitatiilor, anticipam o extindere, nu o reducere, a codului galben si exista posibilitatea si a unor intensificari in sensul de cod portocaliu. Zonele cele mai vizate ca extindere ca cod galben este Oltul mijlociu cu afluentii Oltetul si Argesul superior, iar pentru zonele unde ne-am astepta la intensificari sunt Olt, Teleorman, Vedea si pe cursurile de apa din Moldova”, a transmis conducerea INH.

Debitul Dunarii este de 10.300 metri cubi/secunda la intrarea in tara, fata de o medie multianuala a lunii mai de 7.250 mc/secunda, cu tendinta de scadere pana luni, cand Dunarea va creste insa din nou, la peste 11.000 mc/secunda.

Citeste si: VREME CALDA, DAR INSTABILA PENTRU INCEPUTUL DE SAPTAMANA

Institutul National de Hidrologie si Gospodarirea Apelor (INHGA) a emis, joi, o avertizare potrivit careia rauri din 14 judete, majoritatea din jumatatea de est a tarii, se vor afla, pana duminica la ora 18.00, sub COD PORTOCALIU de INUNDATII.

Avertizarea este valabila, incepand de vineri, ora 6.00, pe versanti, torenti, paraie si raurile mici din judetele Valcea, Arges, Dambovita, Prahova, Botosani, Iasi, Suceava, Neamt si Bacau.

Tot de vineri, dar de la ora 9.00, vor fi sub COD PORTOCALIU versanti, torenti, paraie si raurile din bazinele hidrografice Barlad (judetele Iasi, Bacau, Vaslui si Galati), afluentii mici ai Prutului si Siretului din judetele Vaslui si Galati si raurile mici din Dobrogea.

Totodata, vineri, a intrat in vigoare CODUL GALBEN de ploi si furtuni emis de meteorologi pentru 37 de judete. Meteorologii spun ca avertizarea va fi valabila pana sambata noapte la ora 23.00, in 37 de judete si municipiul Bucuresti.

In acest interval, vor fi averse ce vor avea si caracter torential, descarcari electrice, intensificari ale vantului ce pot lua si aspect de vijelie si caderi de grindina. Cantitatile de apa vor depasi 25…30 l/mp si izolat 50…60 l/mp.

Sursa foto: agerpres.ro