DRAGNEA: IOHANNIS a spus ca LIVIU VOINEA este o propunere rezonabila. Cine este LIVIU VOINEA

Presedintele PSD, LIVIU DRAGNEA, a declarat luni ca seful statului considera propunerea social-democratilor pentru functia de prim-ministru, in persoana lui LIVIU VOINEA, drept rezonabila, punctand ca probabil marti seful statului va anunta nominalizarea sa pentru acest post, informeaza Agerpres. 

“Dl presedinte a spus ca este o propunere rezonabila. Este un om pe care il cunoaste si care in opinia dumnealui are o experienta buna in administratie si care a fost in Guvern si este recunoscut de multi oameni. A fost cel care a gestionat relatia cu FMI, numai ca a spus, asa cum era firesc, ca dupa ce va avea a doua runda de intalniri cu toate partidele va face propunerea pe care o considera dumnealui”, a afirmat DRAGNEA.

De asemenea, el a mai declarat ca seful statului nu considera varianta alegerilor anticipate drept una care ar putea fi pusa in practica rapid si ca pledeaza pentru un guvern de tehnocrati ca fiind optiunea cea mai buna.

DRAGNEA a precizat ca seful statului considera ca doua runde de consultari sunt suficiente.

“Cred ca maine, dupa ce va finaliza consultarile cu toate partidele, va face si nominalizarea (n.r. de prim-ministru)”, a spus liderul PSD.

El a mai spus ca nu stie daca seful statului are o varianta proprie de premier.

Presedintele PSD si-a exprimat speranta ca si colegii din Coalitie vor sustine propunerea lui VOINEA pentru portofoliul de premier.

CITESTE SI: CONSULTARI pentru un NOU GUVERN: PNL, de acord cu un guvern tehnocrat. LIVIU VOINEA, propunerea PSD pentru rolul de PREMIER. UPDATE

DRAGNEA a subliniat ca nu e simplu ca un guvern de tehnocrati sa aiba o sustinere constanta in Parlament.

“Este vorba de o propunere pentru un prim-ministru tehnocrat, dar un guvern care sa fie sprijinit politic in mod consistent de catre partide, un guvern format numai din tehnocrati si ministri si secretari de stat nu este foarte simplu sa aiba o sustine constanta atat in plenul Parlamentului, cat si in comisiile parlamentare. Partidele reprezinta o parte esentiala din fundamentul democratiei. (…) In acest context, nu vad de ce partidele sa nu propuna oameni, membri de partid sau nemembri de partid”, a afirmat liderul PSD.

Potrivit lui DRAGNEA, exista argumente suficiente pentru ca LIVIU VOINEA sa fie sustinut de Coalitie.

“Am spus ca este o propunere rezonabila si nu vad de ce nu ar sustine-o. (…) Sunt absolut convins ca am facut o propunere buna si o propunere eficienta si sper ca presedintele sa se aplece cu atentie asupra propunerii”, a afirmat liderul PSD.

Presedintele PSD apreciaza ca, in cazul lui LIVIU VOINEA, sunt respectate 95% dintre criteriile cerute de cei care au manifestat.

LIVIU VOINEA a fost ministru delegat pentru Buget in Guvernul Ponta 2, dupa ce in Guvernul Ponta 1 fusese secretar de stat in Ministerul Finantelor. El a fost unul dintre autorii programului de guvernare al USL. Adept al impozitului progresiv, VOINEA a introdus in mandatul sau mecanismul de plata a TVA la incasarea facturii.

Potrivit datelor postate pe blogul personal, LIVIU VOINEA este conferentiar universitar la Scoala Nationala de Studii Politice si Administrative (SNSPA), Departamentul de Relatii Internationale si Integrare Europeana, si profesor universitar la Academia de Studii Economice (ASE), Facultatea de Relatii Economice Internationale. 

A obtinut diploma de MBA de la Universitatea Stockholm (in 1998) si doctoratul la ASE (in 2000), a fost angajat drept cercetator post-doctoral la Comisia Europeana, Joint Research Center din Sevilla (in 2004) si a lucrat in diferite proiecte internationale pentru OCDE, Banca Mondiala, Fondul European de Investitii, Comisia Europeana, etc.

In 2011 LIVIU VOINEA a fost Presedintele EIBA (European International Business Academy), o asociatie profesionala a economistilor europeni cu sediul la Bruxelles.

Sursa foto: gandul