DRAGNEA: PSD nu a abandonat proiectul de REGIONALIZARE, un REFERENDUM este posibil si anul acesta

PSD nu a abandonat proiectul de regionalizare a Romaniei, iar un referendum privind modificarea Constitutiei ar putea avea loc chiar anul acesta, a declarat, sambata, la Piatra Neamt, presedintele partidului, LIVIU DRAGNEA, informeaza Agerpres.

Liderul PSD a explicat ca referendumul sustinut initial de partid nu ar fi fost validat deoarece Curtea Constitutionala a hotarat ca modificarea cvorumului la 30% sa intre in vigoare la un an dupa promulgarea legii.

“Proiectul de regionalizare era finalizat. Ramasesem la ultima decizie ce urma sa fie adoptata in urma unei largi consultari si anume cum sa arate regiunile. Toata arhitectura institutionala a regionalizarii, sistemul de descentralizare, de finantare erau realizate. In Constitutie nu avem notiunea de regiuni. Planul era sa facem in septembrie-octombrie un referendum pentru modificarea Constitutiei, printre altele sa apara si termenul de regiune. Era si noua lege a referendumului care scazuse cvorumul de la 50% mai jos. Ea a fost atacata la Curtea Constitutionala, iar Curtea a zis, spre surprinderea tuturor, ca este constitutionala, dar intra in vigoare dupa un an. De ce, nu am inteles. Dar in aceste conditii, cu cvorumul de 50%, era putin probabil ca am fi putut avea sanse sa modificam Constitutia. Proiectul nu este abandonat de noi, proiectul exista. Daca vom gasi intelegere la ceilalti actori politici, partidele parlamentare, la presedintele Iohannis, eu raman la parerea mea ca 2016 este un an care poate fi folosit pentru modificarea Constitutiei”, a afirmat DRAGNEA.

CITESTE SI: LIVIU DRAGNEA despre o eventuala candidatura a lui VICTOR PONTA

Liderul PSD a precizat ca, daca va fi modificata Constitutia prin aparitia notiunii de regiuni, proiectul social-democratilor poate fi pus in practica imediat.

“Proiectul PSD este un proiect realizat cu oameni de foarte mare valoare, cu academicieni, cu sociologi. Am avut atunci dezbateri in toata tara, am discutat cu sute de mii de oameni in opt luni de zile si, dupa ce a fost promovat si cunoscut, sustinerea era din ce in ce mai mare. Oamenii au inteles un lucru esential — principalul obiectiv al acestui proiect de regionalizare este spargerea ghemului de putere de la Bucuresti si transmiterea deciziei si a resurselor financiare cat mai aproape de cetateni, la structurile regionale si locale. Am vorbit cu foarte multi oameni, de exemplu, din Transilvania, din Moldova, din Muntenia, din Oltenia care au spus ca au si ei resurse, expertiza, foarte multe energii, dar sunt inhibate pentru ca este mult prea multa decizie la Bucuresti”, a sustinut liderul PSD.

CITESTE SI: PSD ARE DOI CANDIDATI CERTI PENTRU ALEGERILE LOCALE

El a subliniat ca proiectul nu a fost abandonat: “Proiectul nu a fost abandonat. Eu vad posibil referendumul si anul acesta. Am auzit luari de pozitie ca in anul 2016 nu se poate vorbi de Constitutie, dar de ce nu se poate vorbi? Este atat de importanta modificarea Constitutiei, descentralizarea si reorganizarea administrativ-teritoriala a tarii incat orice an pe care il pierdem este un an in care noi franam dezvoltarea. Romania se poate dezvolta mult mai bine si mai echilibrat si se pot reduce mult decalajele de dezvoltare”, a completat presedintele PSD.

Intrebat cum vede campania Bisericii Ortodoxe Romane de modificare a Constitutiei prin introducerea unui articol care sa mentioneze ca familia este constituita din un barbat si o femeie, LIVIU DRAGNEA a raspuns: “Sunt un om profund crestin-ortodox si nu ma opun acestei initiative”.

 Sursa foto: antena3