DRAGNEA si TARICEANU au sustinut o conferinta de presa! DECLARATIILE liderilor PSD si ALDE

LIVIU DRAGNEA si CALIN POPESCU TARICEANU discuta la aceasta ora despre urmatorii pasi ai coalitiei PSD – ALDE, dupa ce presedintele KLAUS IOHANNIS a respins propunerea ca SEVIL SHHAIDEH sa fie premier, informeaza postul de televiziune Antena 3.

UPDATEDECLARATII LIVIU DRAGNEA: „Cred, sunt aproape sigur ca si dumnealui si ceilalti acoliti sunt speriati de doua lucruri. Posibilitatea, certa de fapt, ca programul de guvernare votat de romani sa fie pus in practica si romanii sa inceapa sa traiasca mult mai bine, ceea ce se pare ca il deranjeaza.

Am sperat ca domnul Iohannis si oamenii si institutiile cu care se consulta au inteles ca oamenii nu mai vor jocuri politice pe spinarea lor. Inteleg ca domnul Iohannis nu vrea sa respecte votul din 11 decembrie, nu vrea sa dea guvernul acestei majoritati.

Joi, dupa consultari, a sunat-o pe doamna Shhaideh, invitand-o sa discute despre program de guvernare, deficit, echipa guvernamentala si viziune. I-a dat cateva teme spunandu-i ca o sa o numeasca, dar vrea sa aiba aceasta discutie. Am inteles ca presa a scris ca ar fi sunat-o inainte de anunt. Nu a sunat-o!

Nu am reusit sa gasim niciun motiv constitutional, nici alt motiv care sa tina de alte elemente, riscuri eventual, si parerea noastra e ca acest om de fapt vrea sa declanseze o criza politica in Romania. Impreuna cu colegii mei am analizat , am incercat sa gasim resorturile cinstite sau constitutionale care ar fi putut sta in spatele acestei decizii. 

Dl presedinte Iohannis a semnat numirea doamnei Shhaideh in functia de ministru si putea sa refuze. Nu cred ca de anul trecut poana azi au aparut motive care sa ii dea posibilitatea sa refuze propunerea. Am discutat cu Tariceanu, colegii mei din partid si maine sau cel tarziu poimaine o sa trabuiasca sa luam o decizie. Parafranzandu-l pe cel care a vorbit la ora 12 vreau sa cumpanesc foarte bine intre ce e bine si rau pentru Romania. Nu va fi o decizie usoara. 

Nu are rost sa ne ascundem dupa degete, e o avalansa de mesaje primite in ultimele ore de la oameni care se simt jigniti si care cer cu fermitate suspendarea presedintelui. Nu e o decizie foarte usoara. Daca in urma acestei analize vom ajunge la concluzia ca pentru tara e bine sa-l suspendam pe presedinte nu o sa am nicio ezitare.  Ne gandim serios la posibilitatea constituirii unei comisii care sa analizeze rapid daca gestul presedintelui e constitutional sau nu!”

„Am vorbit cu mai multi colegi despre oferta otravita a presedintelui Iohannis, sa venim cu alta propunere. Cine ne poate garanta ca acea propunere va fi acceptata? O alta propunere e foarte posibil sa fie tarata prin presa si sa fie prezentata ca un agent KGB, sau terorist de-a binelea, sau coruptul coruptilor.

La discutia de marti, dupa alegeri, din start a spus ca nu vrea sa dea guvernul PSD, ca e pregatit pentru un razboi total. Ce garantie avem ca trimitem alta propunere si nu va fi tavalita pe nu stiu ce site-uri?  Trebuie sa ne gandim foarte bine, iresponsabilitatii prezentate azi vreau sa-i opunem responsabilitatea noastra. Trebuie sa ne gandim bine daca accceptam aceasta invitatie.

In opinia mea presedintele vrea suspendare, se gandeste ca se poate reinventa. Trebuie sa ne gandim foarte bine daca aruncam tara in aceasta criza politica. E o decizie a CCR foarte limpede, care spune ca presedintele nu poate refuza o propunere din partea unei majoritati constituite oficial. In conditiile in care are in fata o majoritate oficiala si refuza propunerea, e clar ca incalca constitutia.  Exclud posibilitatea sa ne aruncam cu capul in gard acum, sa aruncam tara in criza. Noi avem o raspundere pentru toata tara.

O sa ne mai gandim daca nu mergem pe suspdendare daca nu cumva ajungem tot acolo pentru ca omul nu are de gand sa lase acest guvern sa se instaleze. O parte din sistemul public din Romania, partea oculta, tine cu tot dinandinsul ca noi sa nu facem guvernul. Sunt doua variante: constituirea comisiei, parte a procedurii care se finalizeaza cu suspendarea, sau o comisie oficiala.

Decizia CCR face parte din documentele lasate la Cotroceni la consultari. Cand i-am spus numele, reactia a fost ca e o propunere foarte buna, pentru ca o cunoaste. Toate afirmatiile presedintelui dupa alegeri au fost anti-dialog. Sambata am incercat sa-l sun, doar sa-i urez Craciun fericit. Ori mi-a scos telefonul din memorie, ori mi l-a blocat, ori il avea inchis. Suna inchis. Porumbei calatori nu am sa trimit. Eu am facut acel gest doar pentru a-i ura Craciun fericit, si sa inteleaga ca noi nu vrem un razboi politic in Romania. Noi vrem sa guvernam aceasta tara.

Eu cred ca totul a fost o mascarada, o minciuna. De la inceput i-a spus lui Tariceanu sa nu faca majoritate cu noi, ca votul nu conteaza. Cred ca tot ce a facut a fost o mascarada”, a mai spus liderul PSD dupa intrebarile jurnalistilor.

DECLARATII CALIN POPESCU TARICEANU:  „Doresc sa fac cateva consideratii necesare pentru a avea deplina intelegere a acestei decizii de a refuza nominalizarea coalitiei pentru functia de premier. Lipsa oricari motivatii intareste banuiala multora ca presedintele se angajeaza cu noi intr-o lupta de putere, sfidand votul cetatenilor Inca din perioada campaniei i-am cerut presedintelui sa declare deschis daca va respecta votul. Nu am primit niciun raspuns.

La intrevederea cu presedintele la Cotroceni, domnia sa mi-a spus foarte direct ca va face tot ce ii sta in putinta pentru a nu numi un premier din partea PSD. Aceste afirmatii nu au fost singurele care m-au pus pe ganduri. A spus ca vrea sa declanzseze un razboi total, lucru pe care azi il vedem prinzand contur.

I-am atras atentia presedintelui ca trebuie sa priveasca la rezultatul alegerilor care arata un invingator foarte clar Acest lucru il ignora in dorinta de a arata ca poate face un ex ces de putere Suntem in situatia evidenta de a vedea ca suntem pusi in fata unei realitati pe care nu o dorim: se doreste declansarea unei crize politice majore Va trebui sa cumpanim foarte bine, pentru ca noi dorim sa nu bagam Romania intr-o criza politica Presedintele forteaza declansarea unei crize politice Gestul nemotivat al presedintelui nu poate fi tradus decat ca un exces de putere extrem de pagubos.Probabil considera ca postura de lider al opozitiei este menirea pe care o are ca presedinte. Trebuie sa intelegem cu totii resorturile acestei decizii pentru a nu intra in capcanele care au fost intinse in ultimele zile legat de nominalizarea PSD si ALDE.

Presedintele are rolul sa gaseasca solutia si sa armonizeze punctele de vedere, dar noi nu avem puncte de vedere opuse. Noi ne bazam pe votul de la 11 decembrie, prevederile constitutionale si deciza Curtii care nu ii da presedintelui posibilitatea sa faca astfel de jocuri ”, liderul ALDE declarandu-se uimit de numarul mic de jurnalisti prezenti la Palatul Parlamentului.

STIRE INITIALA

Liderii PSD si ALDE s-ar fi intalnit la scurt timp dupa declaratia lui Iohannis de la ora 12.00, anunta sursa citata. La ora 16.00 cei doi lideri vor sustine o conferinta de presa referitoare la solutia politica dupa refuzul presedintelui Klaus Iohannis.

Vom reveni cu amanunte.

Sursa foto: realitatea