DRAGNEA vrea ca DEFAIMAREA SOCIALA sa fie sanctionata cu amenzi de pana la 60.000 de lei

Defaimarea sociala s-ar putea sanctiona cu amenda de la 1.000 la 30.000 lei, daca vizeaza o persoana fizica, si cu sanctiuni de pana la 60.000 lei, daca priveste un grup social, informeaza B1 TV. 

Asta prevede un proiect de lege depus la Senat de liderul interimar al PSD, deputatul LIVIU DRAGNEA, care sustine ca radioul si televiziunea publica ar trebui sa aiba programe de promovare a tolerantei, iar profesorii sa urmeze cursuri pe aceasta tema. 

Totodata, liderul social-democrat este de parere ca unitatile de invatamant trebuie sa adopte un plan privind combaterea discriminarii. 

“Persoana care se considera vizata de defaimarea sociala poate formula, in fata instantei de judecata, o cerere pentru acordarea de despagubiri si restabilirea situatiei anterioare defaimarii sau anularea situatiei create prin discriminare, in termen de 3 ani de la data savarsirii faptei sau de la data la care persoana interesata putea sa ia cunostinta de savarsirea ei”, potrivit proiectului.

Initiativa legislativa mai prevede ca Societatea Romana de Televiziune si cea de Radiodifuziune sa includa in grila de programe emisiuni pentru promovarea tolerantei fata de diferentele de grup. Acestea vor reprezenta minim 1% din totalul timpului de emisie al fiecarui post de televiziune sau de radio avut in administrare.

Mai mult, unitatile de invatamant vor fi obligate sa adopte un plan anual pentru combaterea discriminarii si promovarea demnitatii umane si tolerantei fata de diferentele de grup, iar manualele scolare si materialele didactice aprobate de Ministerul educatiei ar urma sa fie avizate de un nou departament, numit Promovarea Demnitatii Umane si Tolerantei.

Inspectoratele scolare judetene si cel al Municipiului Bucureoti vor organiza anual pentru cadrele didactice cel putin un curs in domeniul drepturilor omnului si promovarii tolerantei. LIVIU DRAGNEA mai arata faptul ca “in cazul adoptarii propunerii legislative, Romania ar fi primul stat membru al UE care ar promova acest model proactiv pentru asimilarea la nivelul societatii romanesti a principiilor si a valorilor privind demnitatea umana si toleranta fata de diferente dintre grupurile sociale”.