Dragobete: Traditii si obiceiuri romanesti

Varianta romaneasca la Valentine’s Day, Dragobetele se sarbatoreste in fiecare an pe 24 februarie, fiind sarbatoarea iubirii la Romani. Totodata, ziua de Dragobete este asociata si cu inceputul primaverii. Citeste mai jos cateva dintre traditiile si obiceiurile dedicate Sarbatorii Iubirii la romani.

Pe vremuri, in ziua de Dragobete fetele si baietii se imbracau in haine de sarbatoare, iar daca timpul era frumos, porneau in cete prin lunci si paduri pentru a cauta primele flori de primavara. In tot acest timp cantau si se veseleau. Ghioceii, viorelele si tamaioasele erau puse de catre fete la icoane si pastrate pana la Sanziene, atunci cand le aruncau in apele curgatoare. In cazul in care gaseau fragi infloriti, florile acestora erau adunate in mai multe buchete puse in lautoarea fetelor.

Citeste si: Targ de primavara in Sectorul 6

In dimineata de Dragobete, in zonele din centrul si nordul tarii, fetele tinere, aflate in cautarea iubirii, se spala pe fata cu zapada topita, pentru ca tenul sa le fie la fel de curat si stralucitor precum omatul.

O alta traditie de Dragobete este cea a spalarii parului cu apa obtinuta din zapada proaspata. Acest obicei era practicat de fetele si femeile tinere.
De Dragobete, cuplurile de indragostiti fac o logodna neoficiala, prin care isi jura iubire vesnica. Cei doi amorezi trebuie neaparat sa se sarute in aceasta zi, pentru ca relatia lor sa fie cat mai lunga.

Daca vremea era mohorata de Dragobete, tinerii, baieti si fete, se strangeau intr-o casa “sa faca de Dragobete”. Adica sa petreaca, cu mancare si bautura, sa lege prietenii si noi iubiri. Baietii isi crestau usor bratul in forma unei cruci si atingeau taieturile, ramanand pe viata frati de sange.

Tot de Dragobete, tinerii alergau dupa fete prin sat si incercau sa le fure un sarut. Acest obicei poarta numele de “Zburatorit”.  Si tot pe 24 februarie, barbatii nu au voie sa isi necajeasca jumatatea.

Sursa foto: etargoviste.ro