Dragobetele saruta fetele! Vezi ce evenimente te asteapta in 23 februarie la Muzeul Satului

Muzeul Satului “DImitrie Gusti” va invita duminica, 23 februarie, la o serie de evenimente dedicate sarbatorii de Dragobete. Printre acestea se numara deschiderea, la sala “Gheorghe Focsa”, a expozitiei de fotografie “Dragobetele saruta fetele”, organizata in colaborare cu Asociatia Bucurestiul Meu Drag ca si lansarea de catre Editura Paideia a volumului “Dragostea in bucate”.

De asemenea, actorul Alexandru Nicolae Mihai ii va invata pe cei prezenti “Descantecul de Dragobete”, iar Grupul de datini si obiceiuri Cucii, din comuna Branesti, judetul Ilfov, ii vor “atinge cu toiegele lor aducatoare de noroc”, pentru a fi “feriti de ghinion tot anul”, potrivit unui comunicat de presa transmis la redactie.

La “Hora cantecului vesel” va indeamna Alin Suceveanu, Andreea Chisalita, Loredana Streche, Narcisa Baleanu, Raluca Constanta Burcea, Iulia Mihai, Alexandru Patrascu, Cornelia Tihon si Daniel Badoi, interpreti de muzica populara ce vor aduce voia buna si dorinta de a juca o hora romaneasca.

Vezi aici ce prefera romanii de Valentine’s Day

De asemenea, Alin Suceveanu ii va invata pe oaspeti “Pasi in doi”, propunand un concurs de dans popular, in timp ce Silvia Ciubotaru le va arata, punct cu punct, pas cu pas, cum sa realizeze “cele mai frumoase cusaturi romanesti”.

Invitatii speciali ai evenimentului vor fi membrii Trupei HARA, care vor invita la fredonarea “unor melodii de demult, sau de acum, imbinand genuri muzicale precum folclor romanesc, medieval si pop”.

Nu in ultimul rand, oaspetii Muzeului Satului vor putea targui “cele mai frumoase si originale martisoare de daruit si de pastrat, precum si ‘martisoare’ dulci, din bucataria traditionala si produse bio”, iar vizitatorii care isi sarbatoresc onomastica in aceasta zi — Draga, Draguta, Dragos, Dragan — vor avea acces gratuit in muzeu, pe baza cartii de identitate. 

Romanii sarbatoresc pe 24 februarie Dragobetele, care, in traditia de la noi, marca inceputul primaverii. Dragobetele se mai numeste, in functie de regiune, ‘Cap de primavara’, ‘Santion de primavara’, ‘Ioan Dragobete’, ‘Dragostitele’, ‘Navalnicul’, ‘Logodna sau insotitul paserilor’.

Sarbatoarea este specifica zonei de sud a tarii (Oltenia, Muntenia si partial Dobrogea). Obiceiul are o traditie milenara si marcheaza inceputul primaverii, renasterea naturii, a dragostei, a apropierii.

Preluat de la vechii daci, unde era perceput ca un zeu petitor si ca un nas ce oficia in cer, la inceputul primaverii, nunta tuturor animalelor, de-a lungul veacurilor romanii au transformat Dragobetele, acesta ajungand sa fie considerat ‘zanul dragostei’, zeitate ce ii ocroteste si le poarta noroc indragostitilor.

Foto: Financiarul