Drepturi salariale acordate NELEGAL in 2014 la PRIMARIA CLUJ-NAPOCA, analizate de Curtea de Conturi

Primaria Cluj-Napoca acordat in anul 2014 plati nelegale in suma totala de 13.134.000 lei reprezentand drepturi salariale acordate necuvenit angajatilor, prin includerea in salariul de baza a unor stimulente, se arata in raportul Curtii de Conturi Cluj, publicat recent.

Documentul arata ca aceste drepturi salariale acordate necuvenit s-au facut in conditiile in care unii angajati nu aveau atributii si nu au contribuit la administrarea creantelor fiscale, asa cum sunt definite in lege.

‘In anul 2014 la nivelul UATM Cluj-Napoca si a unitatilor subordonate verificate in baza art. 260 din RODAS, au fost efectuate plati nelegale in suma totala de 13.134 mii lei reprezentand drepturi salariale acordate necuvenit angajatilor, prin includerea in salariul de baza a unor sume prevazute de art. 14 din Legea nr. 285/2010 (stimulente). Dispozitiile legale in vigoare cu privire la acordarea stimulentelor (…) sunt clare si imperative, in sensul ca includerea in salariul de baza a drepturilor banesti acordate din fondurile constituite in temeiul art. 227(4) ale O.G. nr. 92/2003, este doar pentru personalul din cadrul compartimentelor de specialitate ale autoritatilor administratiei publice locale care administreaza creantele fiscale’, se arata in raport.

Potrivit documentului, municipalitatea a mai efectuat si plati nelegale, in suma de 134.000 lei, catre Elin GmbH & Co Austria Sucursala Cluj-Napoca, pentru o serie de lucrari neexecutate. Acestea ar fi avut ca obiect modernizarea sistemului de iluminat public din municipiul Cluj-Napoca, intretinerea si mentinerea in stare de functionare a punctelor de lumina nou instalate de executant precum si a noilor puncte de lumina instalate de SC Electrica.

Astfel, in urma controlului s-a stabilit ca la data incheierii contractului, societatea mentionata nu realizase toate lucrarile pe care ar fi trebuit sa le faca.

Auditul reprezentantilor Curtii de Conturi Cluj a mai aratat, ca nereguli, ca au fost mentinute nejustificat in evidenta contabila si in evidenta analitica pe platitor obligatii de plata datorate de contribuabilii care au fost radiati din evidentele Oficiului Registrului Comertului. Suma se ridica la 107.000 lei, la care se adauga alti 274.000 lei care reprezinta creante datorate de persoane care figureaza la Evidenta Populatiei ca fiind decedate.

Tot la capitolul abaterilor, raportul mai mentioneaza nestabilirea si neincasarea in cuantumul si la termenele prevazute de lege a tuturor veniturilor din impozitul asupra mijloacelor de transport cu masa totala autorizata egala sau mai mare de 12 tone, in suma de 325.000 lei, precum si neinregistrarea, neurmarirea si neincasarea veniturilor din taxa pentru eliberarea/vizarea anuala a autorizatiei pentru desfasurarea activitatilor de alimentatie publica, in suma de 114 mii lei.

Sursa foto: ziarulclujean