Drepturile la PENSIE vor putea fi transferate daca va mutati in alt stat al UE – Propunere adoptata de PE

DREPTURI PENSIE IN STATELE UE: Parlamentul European (PE) a adoptat, marti, o propunere legislativa potrivit careia angajatii din Uniunea Europeana (UE) care se muta in alt stat membru vor putea sa isi transfere toate drepturile la pensie.

Initiativa legislativa, depusa de Comisia Europeana in 2005 si revizuita in 2007, urmeaza sa fie aprobata formal de Consiliul de Ministri, transmite biroul de presa al UE, intr-un comunicat citat de ziare.com.

DREPTURI PENSIE IN STATELE UE: “Textul aduce o imbunatatire reala a situatiei multor lucratori. Este un mare pas inainte pentru libertatea de miscare a lucratorilor si un impuls dat Europei sociale”, a spus raportorul Ria Oomen-Ruijten. 

Acesta a adaugat ca “o pensie buna este o necesitate, in contextul in care speranta de viata a europenilor a crescut”. 

Citeste si: INS: Numarul pensionarilor a scazut anul trecut. Cat a fost pensia medie

DREPTURI DEPLINE LA PENSIE 

In prezent, legislatia UE prevede ca angajatii care se muta in alt stat membru nu isi vor pierde drepturile statutorii la pensie, adica cele oferite de stat.

Nu exista insa reguli similare la nivelul UE pentru schemele suplimentare de pensii, finantate sau co-finantate de angajatori, asadar oamenii care se muta intre statele membre risca sa isi piarda drepturile achizitionate in decursul unei perioade, daca aceasta nu este considerata suficient de lunga de catre statul in care se muta, explica reprezentantii PE in comunicatul mentionat.

Citeste si: RECALCULARE PENSII: Ministrul Muncii a anuntat ca pensiile vor creste in medie cu 63 de lei. Majorarea, cu o luna inainte de campanie

DREPTURI PENSIE IN STATELE UE: Maximum trei ani pentru a fi eligibil

Potrivit noilor prevederi, perioada de subscriere, respectiv perioada de apartenenta activa la o schema de pensii, necesara pentru ca o persoana sa isi pastreze drepturile la pensie suplimentara nu trebuie sa fie mai lunga de trei ani.

Deputatii au inclus o clauza care prevede ca lucratorii transfrontalieri trebuie sa beneficieze de acelasi nivel de protectie conform noii directive, pe care statele membre trebuie sa o puna in aplicare in rastimp de patru ani.