DSP Satu Mare: Pacientii internati in Sectia Interne de la Spitalul Judetean din Satu Mare vor fi mutati

Pacientii internati in saloane cu pereti scorojiti si ferestre stricate, intr-un corp de cladire vechi de o suta de ani al Spitalului Judetean din Satu Mare, vor fi mutati, iar activitatea in acel corp va fi sistata pana la finalizarea lucrarilor de reabilitare din fondurile CJ, a anuntat DSP.

Directorul executiv adjunct al Directiei de Sanatate Publica (DSP) Satu Mare, Dorina Dragos, a declarat, marti, corespondentului Mediafax ca decizia de mutare a pacientilor a fost luata de o comisie constituita la solicitarea Ministerului Sanatatii, dupa ce in presa au aparut imagini cu pacienti internati in conditii insalubre in Corpul B al Sectiei de Interne a Spitalului Judetean de Urgenta din Satu Mare, unde peretii din saloane sunt scorojiti sau plini de igrasie, cu tencuiala care cade, zidarie in care sunt gauri si calorifere ruginite.

“O comisie mixta constituita din reprezentanti ai DSP Satu Mare, ai Spitalului Judetean de Urgenta si CJ, la solicitarea Ministerului Sanatatii, a evaluat conditiile igienico-sanitare si a decis sistarea activitatii din Corpul B al Sectiei de Interne a spitalului, inchiderea temporara a acestuia si mutarea a circa zece pacienti, in urma aparitiei in presa a unor informatii legate de conditiile necorespunzatoare de cazare a bolnavilor. Sectia de Interne este constituita din Corpul A si Corpul B, iar acesta din urma, care are o vechime de o suta de ani, urmeaza sa intre in reabilitare. Corpul B nu era folosit frecvent pentru internarea pacientilor din cauza conditiilor necorespunzatoare, ci era un fel de supapa pentru momentele in care a existat o crestere a numarului de pacienti, cum s-a intamplat dupa sarbatorile de iarna, cand a crescut numarul pacientilor Sectiei de Interne”, a spus Dorina Dragos.

Potrivit acesteia, in Corpul A, care a fost reabilitat si corespunde normelor igienico-sanitare, sunt 55 de paturi, iar cei zece pacienti vor fi mutati in acest corp de cladire.

“Noi am eliberat in iunie 2013 avize pentru pentru reabilitarea Corpului B, doar ca la Consiliul Judetean Satu Mare nu au mai fost bani pentru finalizarea lucrarilor”, a mai spus Dragos.

Presedintele Consiliului Judetean Satu Mare, Adrian Stef, a declarat, la randul sau, corespondentului MEDIAFAX ca institutia pe care o conduce si care are in subordine Spitalul Judetean de Urgenta va aloca bani din bugetul judetului pe anul in curs pentru reabilitarea Corpului B, aflat intr-o stare avansata de degradare.

“Din 2012, de cand am preluat Consiliul Judetean Satu Mare, am alocat 35 de milioane de lei pentru sistemul sanitar, dar nu putem face toate odata. Vom aloca din bugetul pe anul 2014 bani pentru finalizarea reabilitarii Corpului B al Spitalului Judetean”, a spus Stef.

Acesta a subliniat ca nu intelege de ce a fost nevoie de internarea unor pacienti ai Sectiei de Interne a Spitalului Judetean de Urgenta Satu Mare in Corpul B, unde conditiile sunt necorespunzatoare, cat timp existau paturi libere in Corpul A, care a fost reabilitat.

Ministerul Sanatatii a anuntat, marti, ca a cerut DSP Satu Mare sa faca, impreuna cu CJ, o ancheta la Spitalul Judetean, pentru a verifica conditiile igienico-sanitare si modalitatea in care sunt tratati pacientii, dupa ce in presa au aparut imagini cu pacienti internati in saloane insalubre, cu pereti plini de igrasie.

“Ministerul Sanatatii a solicitat conducerii DSP Satu Mare ca, impreuna cu o echipa de control de la Consiliul Judetean, in subordinea caruia se afla unitatea sanitara, sa efectueze o ancheta la Spitalul Judetean de Urgenta din Satu Mare pentru a verifica conditiile igienico-sanitare si modalitatea in care sunt tratati pacientii”, se arata intr-un comunicat de presa al MS , remis marti agentiei Mediafax.

Potrivit MS, legislatia prevede ca managerul unitatii sanitare are responsabilitatea de a asigura buna functionare a spitalului si conditiile igienico-sanitare.

Purtatorul de cuvant al Spitalului Judetean Satu Mare, Constantin Demian, a declarat ca imaginile prezentate in mass-media sunt filmate in cateva saloane dintr-o aripa a unitatii sanitare, o cladire in care functioneaza sectia Interne si care este in curs de reabilitare, fiind folosita doar in cazuri extreme, cand afluxul de pacienti este mai mare decat cel asteptat.

Demian a precizat ca aceasta cladire este una de patrimoniu, care dateaza de circa 100 de ani si in care instalatiile sanitare sunt din 1952, iar de cand unitatea a fost preluata de Consiliul Judetean Satu Mare s-a inceput, etapizat, reabilitarea imobilului.

El a mai spus ca majoritatea pacientilor de pe sectia Interne sunt internati in partea reabilitata, iar din cealalta aripa au fost pastrate doua saloane de rezerva, care sunt folosite atunci cand afluxul de pacienti este mai mare.

“Avem doua saloane pe care, in ultima instanta, le utilizam cand capacitatea aripii celeilalte este depasita, cand acolo avem toate paturile ocupate”, a adaugat Demian.

El a mai sustinut ca aceste saloane vor fi renovate, intreaga cladire fiind cuprinsa intr-un proiect de reabilitare, care insa trebuie sa tina cont de faptul ca este cladire de patrimoniu si presupune unele aspecte de care trebuie sa se tina seara, cum ar fi, de exemplu, faptul ca nu pot fi schimbate geamurile.

Foto: radiocluj.ro