Duminica Floriilor, aprilie 2019. Tradiții, obiceiuri și superstiții de Florii

Duminica Floriilor, aprilie 2019. Traditii si Obiceiuri de FLORII 2018: Duminica Floriilor este strans legata, conform credintei populare, de ramurile salciei. In mai multe regiuni ale tarii, aceste ramuri au calitati vindecatoare si aduc spor in casa.

In DUMINICA FLORIILOR, in Oltenia, oamenii se duc sa ia ramuri de salcie sfintite, de la biserica, pentru pomii din curte care n-au facut fructe in anii precedenti. Cu ramurica de salcie intr-o mana si cu securea in cealalta, omul trebuie sa ameninte pomul, fluturand securea si sa rosteasca: “Daca nu faci (ce fruct ar trebui sa faca), te tai!”

Se crede si ca cine inghite unul sau trei mugurasi de salcie in ziua de FLORII va fi sanatos tot anul si ca va fi ferit mai ales de durerile de gat. In aceasta zi se mai considera propice sa se sadeasca pomi pentru ca acestia sa se prinda usor si sa rodeasca. Totodata, conform superstitiilor moldovenesti, daca atingi cu salcie sfintita un obiect sau un animal pregatit de vanzare, se vor imbulzi cumparatorii la fel ca oamenii care vin, in ziua de FLORII, sa ia ramuri sfintite.

In Maramures, in DUMINICA FLORIILOR, oamenii aduc la biserica ramuri inflorite de salcie, ca sa fie sfintite de preoti. Acestea vor fi apoi pastrate tot anul la grinda casei. Traditia spune aceste ramuri de salcie vor proteja casele, animalele si oamenii.

In Ardeal, fetele nemaritate obisnuiau sa faca descantece pentru dragoste in noaptea de FLORII. Se luau si aici ramurile sfintite de salcie, care se puneau in pamant, pentru a aduce rod bun holdelor. Din cateva dintre ele se faceau coroane si se duceau la morminte, pentru a le da acestora lumina si alinare pe lumea cealalta.

DUMINICA FLORIILOR, APRILIE 2017. Sarbatoarea FLORIILOR este cunoscuta in Bucovina sub denumirea de Duminica Stalparilor, iar semnele din aceasta zi sunt interpretate, in regiune, ca prevestiri pentru anul in curs. Se spune, de pilda, ca, daca de Florii ies broastele, atunci vara va fi frumoasa. Si aici se sfintesc, in Duminica Floriilor, ramurile de salcie. Ramura e dusa acasa si asezata la icoane pentru spor in casa, dar si pentru ca fetele sa aiba noroc in dragoste. De asemenea, ele se folosesc si in caz de boala, punandu-se sub perna celui suferind sau pentru imbunatatirea vederii.

In Dobrogea, DUMINICA FLORIILOR mai este denumita Lazarelul sau Duminica lui Lazar. In aceasta zi, femeile si copiii din zona fac un dans ritualnic ce ar simboliza renasterea vegetatiei. DUMINICA FLORIILOR este denumita si a lui Lazar intrucat legenda spune ca, in aceasta zi, Lazar a murit intr-un accident in padure, dupa ce plecase sa adune hrana pentru animale. Mama si surorile l-au bocit tare, drept pentru care, din mormantul lui, se inaltase un copac mare, cu ramuri bogate.

In Muntenia, exista o supersititie conform careia oamenii nu se spala pe cap in ziua de FLORII, deoarece aceasta e considerata duminica in care infloresc copacii; si, din aceasta cauza, oamenii care-si spala parul, risca sa le albeasca.

DUMINICA FLORIILOR, APRILIE 2018: Traditii, obiceiuri si superstitii de FLORII 2019

FLORIILE sau DUMINICA FLORIILOR marcheaza ultima duminica dinaintea Invierii Domnului. Aceasta sarbatoare reprezinta intrarea triumfala a Mantuitorului nostru Iisus Hristos in Ierusalim, informeaza calendarortodox. Conform profetiilor prezente in Vechiul Testament, Iisus isi pregateste singur intrarea ca sa fie recunoscut ca fiind Mesia, dupa cum insusi Legea spunea. Mantuitorul este aclamat de o sumedenie de credinciosi care aveau in maini ramuri de maslin si de finic. Acestia, vazandu-L, au inceput sa strige: „Osana! Bine este cuvantat Cel ce vine intru numele Domnului.” Credinciosii rosteau aceste cuvinte deoarece simteau ca Dumnezeu s-a pogorat din Ceruri si a venit pe pamant pentru a-i mantui.

Toate aceste aspecte au fost mentionate pentru prima oara in secolul al IV-lea de catre Sfantui Epifanie, caruia i-au fost atribuite doua predici la aceasta sarbatoare. In acea perioada, DUMINICA FLORIILOR era cunoscuta sub numele de Duminica aspirantilor sau candidatilor la botez. I-a fost atribuita acest nume datorita faptului ca cei care urmau sa mearga cu mare solemnitate la episcop sa ii ceara binecuvantarea de a lua parte la botez trebuiau sa invete Simbolul credintei (Crezul). De asemenea, DUMINICA FLORIILOR a mai fost cunoscuta si sub numele de duminica gratierilor deoarece, imparatii ofereau gratieri ca un mod de a cinsti aceasta sarbatoare importanta.

Sursa foto si text: Calendarortodox