Dumitru, Consiliul Fiscal: Romania a intrat in revenire economica in 2010-2011, tendinta de crestere a indatorarii va reveni in 2015

Presedintele Consiliului Fiscal, Ionut Dumitru, este de parere ca dezintermedierea in sistemul bancar s-ar putea stopa la sfarsitul anului viitor, astfel ca in 2015 sa revenim la tendinta de crestere a indatorarii, daca istoria ciclului economic se repeta, avand in vedere ca acest proces are o durata de circa cinci ani, transmite Mediafax.

“Acest proces de delaveraging (dezintermediere financiara – n.r.) exista si va continua si este demonstrat din punct de vedere istoric si teoretic ca ciclurile financiare sunt mai ample si mai lungi decat ciclurile economice. Daca se repeta istoria, in Romania am intrat in zona de revenire economica in 2010-2011, avem trei ani de revenire modesta, in care delaveraging-ul s-a produs si ar mai fi un an-doi de continuare a procesului, deci la sfarsitul anului 2014 – inceputul anului 2015 ar fi momentul in care delaveraging-ul s-ar stopa si ar reveni tendinta de crestere a indatorarii”, a afirmat mircuri Dumitru la un seminar despre lectiile invatate in cinci ani de criza, organizat la BNR.

La randul sau, economistul sef al Bancii Nationale a Romaniei, Valentin Lazea, sustine aceasta idee, dezintermedierea fiind un proces “care va mai lua ceva timp pentru unele banci, nu pentru toate”. El a punctat ca bancile trebuie sa atinga un raport optim in ceea ce priveste capitalul din total active, care se poate realiza fie prin cresterea capitalului, fie prin diminuarea activelor.

Dumitru a aratat ca se pot limita consecintele dezintermedierii prin diferite masuri, printre care generarea unei profitabilitati bancare mai mari, precum si politici economice prietenoase cu mediul de afaceri.

“Tendinta grupurilor bancare de a se orienta catre pietele de acasa, in tarile de unde provin, poate fi compensata daca reusesti sa generezi profitabilitate. Pentru Romania este esential sa reusim sa pastram un diferential de crestere economica semnificativ fata de zona euro. Asa nu vom avea de ce sa ne temem ca nu vor fi alocate capitaluri pentru Romania”, a aratat presedintele Consiliului Fiscal.

El a mentionat ca grupurile bancare mama vor favoriza pietele cu un raport credite/depozite mai echilibrat, precum si cele cu credite in moneda locala, tendinta spre care se indreapta si sistemul bancar romanesc.

Totodata, in opinia lui Dumitru este esentiala predictibilitatea in materie de taxare si reglementare pentru a favoriza mentinerea investitorilor in Romania, cerinta invocata de numeroase ori in ultimii ani de bancheri si mediul de afaceri.