DUNAREA a depasit COTA DE PERICOL la Calafat. Un DRUM judetean a fost INUNDAT

DUNAREA a depasit, vineri, cu opt centimetri COTA DE PERICOL la Calafat, judetul Dolj, iar in urma revarsarii apelor fluviului a fost INUNDAT DJ 553 Km 2-3, Calafat-Ciupercenii Vechi pe doua sectoare.

Primul tronson de DRUM a fost INUNDAT pe o lungime de 150 de metri cu o inaltime a lamei de apa de 35-40 de centimetri, iar al doilea sector — pe o lungime de 20 de metri cu o inaltime a lamei de apa de 10-20 de centimetri, motiv pentru care circulatia autovehiculelor a fost intrerupta, acestea fiind redirectionate pe ruta ocolitoare amenajata de CLSU Calafat, potrivit Agerpres.

Citeste si: DUNAREA, peste cotele de INUNDATII la sapte statii

Debitele si nivelurile DUNARII aval de Portile de Fier, pe teritoriul aflat in administrarea Administratiei Bazinale de Apa (ABA) Jiu, in ultimele 24 de ore, au fost in crestere la statiile hidrometrice Gruia, Calafat, Bistret si Bechet, situandu-se peste COTELE DE APARARE. La Gruia, judetul Mehedinti, a fost depasita COTA DE INUNDATIE cu 22 centimetri, iar in Dolj, la Bechet, a fost depasita COTA DE INUNDATIE cu 91 centimetri, INUNDAND zona dintre chei si digul de aparare a localitatii. In aceasta zona a fost INUNDATA si o constructie ridicata pe malul DUNARII, unde a fost amenajata o zona de agrement, cu plaja, bar, discoteca etc.

“Sunt afectate de cresterea nivelurilor si debitelor pe fluviul DUNAREA suprafetele riverane situate in zonele joase din lunca DUNARII, predispuse la INUNDATII in zonele neindiguite, pasuni, fanete, paduri”, precizeaza Administratia Bazinala de Apa Jiu.

Citeste si: ALERTA DE INUNDATII PE DUNARE! Viitura va ajunge la Portile de Fier in cateva ore

La vama Bechet, in punctul de trecere a frontierei Romania-Bulgaria, calea de acces — pista de imbarcare — spre feribot este in continuare INUNDATA cu o lama continua de apa pe o lungime de 300 de metri si o inaltime cuprinsa intre 20 pana la 50 de centimetri. Circulatia pentru autoturisme este restrictionata de cinci zile, acestea fiind redirectionate catre vama Calafat, masinile de mare tonaj — tiruri, autocamioane putand circula fara probleme.

In urmatorul interval debitul DUNARII la intrarea in tara (sectiunea Bazias), conform prognozei INHGA, va fi in scadere pana la valoarea de 12.900 mc/s, insa este peste media multianuala a lunii mai care este de 7.250 mc/s.

Sursa foto: sursazilei.ro