Dupa modelul DNA, Guvernul bulgar a aprobat infiintarea BIROULUI NATIONAL pentru PREVENIREA CORUPTIEI

Guvernul bulgar a aprobat infiintarea unei noi institutii care se va ocupa de lupta impotriva coruptiei, informeaza Reuters. infiintarea Biroului National pentru Prevenirea Coruptiei va trebui aprobata si de Parlament, informeaza Reuters. 

Noua structura va verifica averile functionarilor publici cu posturi de conducere si a posibilelor lor conflicte de interese. Directorul va fi desemnat de guvern si investit de presedinte. in fiecare an, Biroul va trebui sa prezinte un raport in fata Parlamentului.

Infiintarea noii institutii, care va deveni operationala de la inceputul anului viitor, s-a realizat conform Strategiei nationale de prevenire si combatere a coruptiei 2015-2016.

”Abordarea va fi aceeasi pentru toata lumea de acum inainte, indiferent daca este vorbe despre un oficial de rang inalt sau despre cineva de la un nivel inferior”, a subliniat vicepremierul Meglena Kuneva. Acesta a mai declarat ca inclusiv presedintele, premierul, deputatii si procurorii vor putea fi vizati de investigatiile Biroului.

CITESTE SI: BULGARIA isi creeaza propriul DNA. Premierul bulgar isi DORESTE sa depaseasca ROMANIA in combaterea CORUPTIEI

”Nu este corect ca 63% din verificari sa ii vizeze pe asa-zisii ‘pesti mici’, in timp ce ceea ce ii ingrijoreaza cu adevarat pe oameni — presiunea marii coruptii, functiile publice si accesul la resurse publice — sa ramana in afara atentiei noastre”, a mai spus Kuneva, citata de BTA.

Totodata, noua lege va extinde categoria persoanelor care vor fi obligate sa prezinte declaratii de interese financiare. Printre aceste persoane se vor numara consilierii municipali, arhitectii sefi din primarii, sefii vamilor, functionarii responsabili cu fondurile europene, directorii de spitale publice, rectorii universitatilor de stat, angajatii responsabili cu achizitiile publice.

CITESTE SI: O echipa TV din Bulgaria venise sa ia lectii de ANTICORUPTIE de la Horia Georgescu. DNA le-a suflat interviul! VIDEO

Biroul National pentru Prevenirea Coruptiei este infiintat intr-o incercare a Bulgariei de a convinge Uniunea Europeana de seriozitatea eforturilor sale de combatere a fenomenului coruptiei. Meglena Kuneva a declarat in mod repetat ca Bulgaria doreste sa urmeze exemplul Romaniei, unde politicieni de varf, printre care fostul prim-ministru Adrian Nastase, si oameni de afaceri proeminenti au fost condamnati la pedepse cu inchisoarea, mentioneaza Reuters.

Sursa foto www.novinite.com