Dusa: Avioane americane F-16 vor veni saptamana viitoare in Romania pentru exercitii

Ministrul Apararii, Mircea Dusa, a declarat ca mai multe avioane americane F-16 vor veni saptamana viitoare in Romania pentru a participa la exercitii in spatiul aerian romanesc si vor ramane o perioada destul de lunga.

Saptamana viitoare vor veni avioane americane F-16 in Romania, intrucat “impreuna cu americanii avem exercitii in aceasta perioada in spatiul aerian romanesc si vor ramane (avioanele F-16 – n.r.) o perioada destul de lunga in Romania”, a anuntat, duminica, la Antena 3, Mircea Dusa.

Totodata, ministrul Apararii a precizat ca, pe langa aceste actiuni “imediate si pe termen scurt”, Bucurestiul are si “alte solicitari si vizavi de partenerul american si vizavi de NATO” privind “dislocarea unor escadrile in Romania pana cand, in 2017, va deveni operationala escadrila noastra de F-16”.

Pe de alta parte, Dusa a respins catalogarea drept “avioane second hand” a aparatelor pe care Romania le va achizitiona din Portugalia. El a explicat ca pilotii si specialistii i-au spus aceste avioane vor fi dotate cu armanent de ultima generatie si, practic, va ramane doar fuzelajul din vechile aparate.

“Un avion de vanatoare care are avionica de ultima generatie, care are sistemele de razboi electronice de ultima generatie si are armanent de ultima generatie, pentru ca cel mai important este armamentul, (…) este un avion eficient si foarte bun. Mai ales ca prin reparatiile pe care le facem la aceste avioane, vor ramane doar fuzelajele, ele sunt dotate cu motoare noi si in pachetul acela (acordul de achizitionare a avioanelor din Portugalia – n.r.) intra si motoare de rezerva”, a spus Dusa.

Totodata, ministrul Apararii a precizat ca, luni, va discuta la telefon cu seful Pentagonului, Chuck Hagel.

Anuntul ministrului Apararii vine dupa ce Statele Unite ale Americii au solicitat Romaniei extinderea operatiunilor de la baza Kogalniceanu, respectiv dislocarea unor elemente a unei unitati de infanterie marina si a unui numar de aeronave militare, astfel incat numarul militarilor americani dislocati va fi de maximum 1.600.

Citeste si: RUSIA a trimis inca 10.000 de militari la frontiera cu Ucraina, in zona regiunii CRIMEEA. CRONOLOGIA EVENIMENTELOR

Solicitarea Ambasadei SUA se refera la dislocarea la aerodromul Mihail Kogalniceanu a unor elemente ale unei unitati de infanterie marina denumita “Special Purpose Marine Air-Ground Task Force-Crises Response (SP MAGTF-CR)”, cu pana la 600 de militari, precum si cu “un numar de aeronave militare necesare pentru indeplinirea minisunilor specifice”.

Prin dislocarea elementelor mentionate, numarul total al militarilor americani destinati pentru operatiunea temporara pe aeroportul Kogalniceanu in sprijinul operatiunilor de transport multimodal International Security Assitance Force (ISAF) si Enduring Freedom (OEF), precum si pentru misiunile specifice ale unitatii de infanterie marina SP MAGTF-CR este de maximum 1.600 de militari.