Ministrul Apararii face gafa dupa gafa! Nervos pe jurnalisti, a gresit legea

UPDATE ora 16.10: Ministrul Apararii, Mircea Dusa, a gresit legea, joi, cand i-a trimis pe jurnalisti sa se puna in tema cu Legea 256/2001, despre care a afirmat ca face referire la aeronavele care nu se identifica. De fapt, legea corecta este 257/2001.

Legea 256/2001 nu are reglementari referitoare la acest domeniu. Legea 256/2001 aproba Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 213/2000 privind suspendarea platii taxei pe valoarea adaugata si scutirea de la plata taxei vamale si a suprataxei vamale de import pentru bunurile importate in cadrul ajutorului nerambursabil acordat de Guvernul Japoniei Guvernului Romaniei.

Ministerul Apararii a recunoscut eroarea facut de ministrul Mircea Dusa.

“Referitor la actul normativ la care ministrul apararii nationale a facut referire in declaratia de presa sustinuta astazi, 1 august, la Brasov, Biroul de presa al MApN este imputernicit sa precizeze ca este vorba despre Legea nr. 257 din 2001, privind modul de actiune impotriva aeronavelor care utilizeaza neautorizat spatiul aerian al Romaniei. Dintr-o regretabila eroare, a fost folosita titulatura de Legea nr. 256 din 2001”, se arata in comunicat.

Ministrul Apararii Nationale (MApN), Mircea Dusa, s-a aratat, joi, iritat de interpretarea data de jurnalisti la declaratia pe care a facut-o cu o zi in urma, potrivit careia mai multe avioane straine au patruns fara aprobare de survol in spatiul aerian romanesc, in noaptea de marti spre miercuri.

“Daca va intoarceti la lege si studiati legea, ca sa nu mai vorbiti prostii, veti vedea ca in momentul in care un avion se apropie de spatiul NATO si al UE si nu raspunde la apelurile radio, se ridica nava si il escorteaza pana la iesirea din spatiul aerian. Daca dvs. ati avut ieri ce comenta si sa vorbiti de OZN si de alte chestiuni care nu-si au locul, imi pare rau, eu vorbeam foarte serios. Dvs. cand vorbiti de OZN, astea sunt cartile de povesti despre OZN”, a spus Mircea Dusa.

Intrebat de un reprezentant al presei daca are informatii despre eventuale survolari ale spatiului aerian al tarii noastre in noaptea trecuta, Mircea Dusa a raspuns: “Aveti o problema dumneavoastra?”. Ulterior, jurnalistul i-a replicat: “Domnule ministru, va rog sa retrageti insula pe care ne-ati adresat-o”.

Ministrul Apararii a facut apoi trimitere la Legea 256/2001, sfatuindu-i pe jurnalisti sa se documenteze cu privire la aeronavele care nu se identifica.

“Va fac cateva precizari, mai ales pentru carcotasi. Cei care nu cunoasteti domeniul va rog sa cititi Legea 256 din 2001, cu privire la aeronavele care nu se identifica”, a mai spus Mircea Dusa, prezent in Piata Sfatului din Brasov la ceremonia de avansare si absolvire a Promotiei “Aurel Vlaicu – 100” de la Academia Fortelor Aeriene “Henri Coanda”.

Ieri, ministrul Apararii a declarat ca mai multe avioane straine au patruns fara aprobare de survol in spatiul aerian romanesc, in noaptea de marti spre miercuri. 

“Sa stiti ca este foarte necesar sa achizitionam avioanele pentru ca aproape zilnic spatiul aerian al tarii este fortat, probabil n-ar trebui sa va spun asta, de avioane care nu sunt identificate sau care nu au aprobare de survol si in acel moment suntem nevoiti sa ridicam in aer avioanele de vanatoare cu procedurile de somare pentru ca acele avioane sa iasa din spatiul de survol al tarii”, a declarat ministrul Apararii.

Ulterior, a revenit cu o declaratie la televiziunile de stiri si a explicat ca nu a vorbit despre vreo amenintare, ci despre faptul ca avioanele respective s-au apropiat de spatiul aerian al tarii noastre fara aprobare de control.

“Eu n-am vorbit de amenintari, eu am vorbit de faptul ca s-au apropiat de spatiul aerian al Romaniei, nu au aprobare de control, iar in acel moment ridicam avioane militare si efectuam proceduri de somatie. (…) Nu este corecta informatia. Am spus ca aviatia militara asigura securitatea spatiului aerian al tarii. Am precizat ca exista cazuri cand avioane se apropie de spatiul aerian al tarii, care nu au aprobare de survol si atunci se urmeaza procedura. (…) Probabil ca am formulat gresit, probabil ca eram in mijlocul multimii. (…) Nu este vorba de avioane militare, este vorba de aparate de zbor. Se intampla destul de frecvent. Nu sunt pericole”, a declarat Mircea Dusa, pe rand, la Realitatea TV si la Antena 3.