DUSA, despre crizele din zona: Vecintatatea estica a NATO ramane o zona caracterizata de provocari

Schimbarea climatului de securitate, ca urmare a crizei din Ucraina, arata ca vecinatatea estica a NATO ramane o zona caracterizata de provocari, iar Romania a devenit un factor activ, din perspectiva masurilor de consolidare a apararii colective, a declarat joi ministrul Apararii, MIRCEA DUSA, informeaza Mediafax.

Viziunea si prioritatile Aliantei s-au schimbat definitiv, determinand identificarea si adoptarea, intr-un timp foarte scurt, a unor masuri pentru a raspunde noilor riscuri si amenintari., a declarat ministrul Apararii, MIRCEA DUSA, in cadrul seminarului “Problematica de securitate. Contextul regional de securitate si aparare colectiva”, organizat cu ocazia Reuniunii Anuale a Diplomatiei Romane.

CITESTE SI: KLAUS IOHANNIS: Activarea structurii NATO – expresie a sprijinului Aliantei pentru securitatea ROMANIEI

“In acest sens, implementarea Planului de actiune pentru cresterea capacitatii operationale a Aliantei reprezinta cel mai bun exemplu de revigorare a legaturii transatlantice fiind, totodata, si cea mai importanta consolidare a capabilitatilor NATO de aparare colectiva”, a mai spus MIRCEA DUSA, adaugand ca “Romania a devenit un factor activ, masurile de consolidare a apararii colective reprezentand prioritatea noastra”.

Ministrul Apararii a aminit activarea Unitatii fortelor integrate NATO de la Bucuresti, si a subliniat colaborarea “excelenta” dintre reprezentantii diplomatiei si cei ai apararii, in sensul adoptarii rapide a unor masuri oportune, cu accent pe criza din Ucraina si eforturile comunitatii internationale de combatere a Statului Islamic. “Va asigur de determinarea noastra in directia asumarii si implementarii tuturor actiunilor ce ne revin pentru consolidarea apararii colective si a capacitatii proprii a fortelor noastre armate, in vederea cresterii credibilitatii strategice a Romaniei in context Aliat si international”, a mai declarat MIRCEA DUSA.

CITESTE SI: NATO organizeaza, la toamna, cel mai mare EXERCITIU MILITAR dupa 2002

Ministrul a mai spus ca spre finalul anului, vor fi formulate niste concluzii referitoare la noile provocari de securitate cu care se confrunta Alianta.

“La nivelul NATO, avand in vedere provocarile de securitate s-a declansat un proces de reflexie complex si spre sfarsitul acestui an se vor finaliza si anumite concluzii vis-a-vis de adaptarea NATO la noile provocari de securitate si implementarea bilaterala a conceptelor noi vis-à-vis de problemele de securitate”, a anuntat MIRCEA DUSA.

El a reafirmat ca cel mai important parteneriat strategic al Romaniei este cel cu SUA, mentionand ca acesta a fost concretizat prin cele doua baze militare ale SUA in Romania. De asemenea, ministrul a amintit ca Romania mai are parteneriate strategice cu Polonia, Turcia.

Joi a avut loc si ceremonia de activare a Unitatii de integrare a fortelor NATO din Bucuresti, evenimente similare avand loc concomitent in alte cinci tari aliate din flancul estic- Bulgaria, Estonia, Letonia, Lituania si Polonia. Unitatea din Romania va deveni complet operationala pana in primavara anului 2016.

 Sursa foto evz