DUSA: In spatiul aerian al ROMANIEI 24 din 24 se executa MISIUNI de REASIGURARE

Ministrul Apararii Nationale, MIRCEA DUSA, a declarat joi ca masurile de reasigurare a tarii noastre vizeaza si SPATIUL AERIAN, astfel incat “24 din 24 de ore” se executa misiuni de POLITIE AERIANA si aproape zilnic este prezent in spatiul aerian al Romaniei un avion Awax al NATO care face supravegherea electronica.

“In momentul de fata se afla dislocate in ROMANIA avioane F16 din Portugalia care pe parcursul lunilor mai — iunie asigura impreuna cu noi misiunile de POLITIE AERIANA, dar acest serviciu este organizat 24 din 24 de ore si se executa conform standardelor si cerintelor NATO”, a afirmat MIRCEA DUSA la o conferinta de presa prilejuita de prezenta la Bucuresti a ministrului Apararii din Republica Federala Germania, Ursula von der Leyen.

CITESTE SI: MINISTRUL GERMAN al APARARII, intalniri cu IOHANNIS si DUSA: Agenda discutiilor, deocamdata NECUNOSCUTA 

Ministrul MIRCEA DUSA a precizat ca misiunile de POLITIE AERIANA au fost executate anul acesta si anii trecuti de Fortele Aeriene Romane in colaborare si cu partenerii NATO. Intrebat de jurnalistii germani daca ROMANIA ar dori si alte masuri de sprijin si reasigurare in spatiul aerian, cum ar fi pentru transportul aerian rapid dintr-o zona in alta, ministrul roman al Apararii a spus: “Referitor la transportul strategic, ROMANIA dispune de o capabilitate deosebita”.

“Avem in dotare patru avioane militare pentru curse lungi, alte sapte avioane pentru curse pe distante medii si aparate de zbor necesare pentru distante foarte mici. In momentul de fata dispunem de o capabilitate de transport tactic, cargo si trupe, deosebita, incat nu trebuie sa apelam la sprijinul altor natiuni. In acelasi timp, pe NATO avem cooperarea de la Papa (baza aeriana din Ungaria — n.r.) prin care asiguram transportul in conditii negociate la nivelul infiintarii acestui program spre teatrele de operatii, in special spre teatrele din Afganistan”, a precizat MIRCEA DUSA.

CITESTE SI: BOGDAN AURESCU: PRESUPUSA INTERVENTIE A ROMANIEI IN TRANSNISTRIA – O AFIRMATIE RIDICOLA

In acest context, ministrul Apararii MIRCEA DUSA a subliniat ca “important” este sa se puna capabilitatile in comun si sa fie folosite cat mai eficient.

Sursa foto: adevarul.ro