DUSA, la intalnirea cu omologul german: Situatia din UCRAINA trebuie rezolvata pe calea DIALOGULUI

Ministrul Apararii, MIRCEA DUSA, a aratat joi, cu prilejul vizitei la Bucuresti a omologului sau german, Ursula von der Leyen, ca situatia de criza din Ucraina trebuie rezolvata pe calea dialogului.

Ministrul Dusa a evidentiat ca ambele parti au apreciat ca masurile de reasigurare pe flancul estic al NATO si UE, stabilite la summitul din tara Galilor, vizeaza “prezenta militarilor NATO permanent prin rotatie pe flancul estic” si modul de realizare a celor doua comandamente militare ce urmeaza sa functioneze in Romania.

MIRCEA DUSA a mai aratat ca a primit confirmarea din partea ministrului Ursula von der Leyen ca militarii germani vor fi prezenti in comandamentul pentru unitatea de integrare a fortelor si in cel multinational de divizie.

“Am abordat multe subiecte ale relatiei bilaterale dintre cele doua ministere si am discutat despre Consiliul European de la sfarsitul acestei luni, dedicat Apararii. Am subliniat importanta unor noi politici de securitate pentru UE si parteneriatul estic al UE si ca Romania sprijina drumul euroatlantic al Moldovei, al Ucrainei, Georgiei si al altor state din Europa”, a spus ministrul.

CITESTE SI: MINISTRUL GERMAN al APARARII, intalniri cu IOHANNIS si DUSA: Agenda discutiilor, deocamdata NECUNOSCUTA

La randul sau, ministrul german al Apararii, Ursula von der Leyen, a precizat ca exista “ingrijorari majore” legate de efectele produse de politica Kremlinului in Ucraina.

“La Berlin suntem constienti de importanta strategica care revine regiunii Marii Negre. Iata ca avem puncte comune care vizeaza drumul viitor. Am constatat impreuna ca o solutie pentru conflictul din Ucraina nu poate fi gasita decat in termeni pasnici. Ucraina este chemata sa decida pe cont propriu care este drumul pe care il va urma. De aceea, impreuna am stabilit si constatat ca deciziile luate la nivel NATO si UE se doresc a fi implementate cu celeritate. Este vorba de masuri defensive, dar care sa demonstreze si unitatea noastra comuna”, a declarat ministrul german.

Oficialul a mai afirmat ca militari germani si romani participa la exercitii comune in Marea Neagra, ceea ce demonstreaza calitatea relatiilor bilaterale.

Ministrul german al Apararii, Ursula von der Leyen, l-a felicitat pe ministrul roman MIRCEA DUSA ca a reusit sa implementeze rapid deciziile luate la summitul din tara Galilor si care vizeaza crearea celor doua comandamente in Romania si a adaugat ca Germania este dispusa sa ofere sprijinul sau pentru detasarea unor soldati germani in cele doua unitati.

Alte puncte ale discutiei comune dintre cei doi ministri au fost legate de conceptul natiune—cadru, ceea ce insemna uniune a natiunilor NATO care doresc sa dezvolte impreuna capabilitati de viitor, legate de marina si apararea aeriana tactica, dar si de securitatea cibernetica, noua strategie de securitate europeana.

Ursula von der Leyen a mai avut joi intalniri cu presedintele Klaus Iohannis si cu premierul Victor Ponta.

Sursa foto www.agerpres.ro