DUSA: ROMANIA are in vedere participarea la misiunea Resolute Support din Afganistan, in 2016

Ministrul Apararii, MIRCEA DUSA, a declarat joi, la reuniunea ministeriala a NATO, ca autoritatile romane au in vedere participarea la misiunea Resolute Support din Afganistan, in 2016, potrivit unui comunicat al ministerului Apararii.

”La reuniunea ministrilor aliati ai Apararii, desfasurata miercuri si joi, la Bruxelles, a fost abordata problematica Afganistanului, din perspectiva actualului angajament al NATO, prin intermediul misiunii Resolute Support, discutiile ministrilor apararii concentrandu-se asupra evolutiilor de securitate si, mai ales, a modului de gestionare a responsabilitatilor in asigurarea securitatii de catre fortele de securitate si aparare afgane”, se arata in comunicatul MApN.

“Un alt palier de dezbatere a vizat modalitatea de structurare in perpectiva a angajamentului direct, cu accent pe definirea parametrilor viitoarei formule a Parteneriatului Durabil NATO-Afganistan. In acest sens, a fost subliniata importanta angajamentului international in sustinerea financiara a fortelor de securitate afgane”, se mai arata in comunicatul citat.

CITESTE SI: NATO a aprobat un pachet de CONSOLIDARE a CAPACITATILOR DE APARARE pentru REPUBLICA MOLDOVA

Astfel, Mircea Dusa a reafirmat angajamentul Romaniei in sustinerea procesului de stabilizare si reconstructie a Afganistanului, mentionand efortul semnificativ privind participarea Romaniei
la Resolute Support.

Romania se afla pe locul al treilea in randul contributorilor aliati, actionand intr-un perimetru geografic extins care include zone cu nivel ridicat de risc (asigurarea protectiei Aeroportului International Kandahar).

CITESTE SI: Vor fi infiintate DOUA STRUCTURI NATO LA BUCURESTI

De asemenea, ministrul Apararii a exprimat sprijinul pentru derularea la nivel aliat a unui proces de analiza vizand definirea coordonatelor temporale ale angajamentului NATO in Afganistan, cu luarea in considerare a conditiilor si provocarilor de securitate din acest teatru de operatii.

Dusa a aratat ca autoritatile romane au in vedere participarea la misiunea Resolute Support in anul 2016, exprimand flexibilitatea in ceea ce priveste configurarea acesteia, in functie de cerintele misiunii.

Sursa foto www.evz.ro