DUSA: Un AVION Awacs al NATO se afla in spatiul aerian al Romaniei de la izbucnirea crizei din UCRAINA

Ministrul Apararii Nationale, MIRCEA DUSA a declarat, vineri, la Targu Mures, ca de la izbucnirea crizei din UCRAINA un AVION Awacs al NATO se afla in spatiul aerian al Romaniei.

“Odata cu izbucnirea crizei din UCRAINA s-au luat masuri de catre NATO de supraveghere a spatiului aerian al tarilor de granita ale NATO si, zilnic, AVIOANELE acestea Awacs pentru supraveghere electronica, impreuna cu aviatia MApN executa misiuni de supraveghere a spatiului aerian si misiuni de politie aeriana. (…) De la izbucnirea crizei, acel AVION Awacs al NATO se afla in spatiul aerian al Romaniei si AVIOANELE de vanatoare MIG 21 Lancer executa zilnic misiuni. Nu au zburat de foarte mult timp pilotii militari atata cat au zburat in aceasta perioada”, a spus MIRCEA DUSA.

Ministrul a subliniat ca Romania este un stat membru NATO si are realizate “toate capabilitatile militare” convenite cu Alianta Nord-Atlantica.

Citeste si: CANADA va trimite SASE avioane F-18 in EUROPA de EST

“Toate capabilitatile trebuie sa fie operative 24 de ore din 24 si isi vor realiza misiunile atat in ceea ce priveste apararea teritoriului national, cat si misiunile in afara teritoriului national”, a mai spus MIRCEA DUSA.

Ministrul Apararii Nationale a mai anuntat ca un nou exercitiu de aviatie NATO va fi realizat in luna mai cu partenerii americani, tot cu AVIOANE F-16 si tot la Campia Turzii, judetul Cluj.

“Vom avea si alte exercitii impreuna cu statele membre NATO, urmeaza chiar in luna mai sa avem din nou un exercitiu pe aviatie, tot cu AVIOANE F-16 si tot la Turda, cu aviatia militara a SUA. Sunt si alte exercitii ale fortelor terestre, sunt si exercitii ale fortelor navale pe Marea Neagra, sunt amplificate masurile de pregatire atat ale fortelor militare ale Romaniei, cat si ale NATO in aceasta perioada”, a spus Dusa.

Citeste si: Purtatorul de cuvant al NATO: Securitatea Romaniei va fi intarita, zborurile de supraveghere vor fi intensificate

In perioada 10-17 aprilie, la Baza 71 Aeriana de la Campia Turzii, judetul Cluj, s-a desfasurat cea de-a patra editie a exercitiului comun “Dacian Viper 2014” in cadrul caruia pilotii romani au zburat pe AVIOANE de vanatoare americane F-16, iar cei americani pe aeronave MiG 21 LanceR din dotarea Fortelor Aeriene Romane.

“Dacian Viper” s-a mai desfasurat la Baza 71 Aeriana de la Campia Turzii in anii 2006, 2008 si 2012, avand ca principal obiectiv antrenamentul in comun al pilotilor, personalului tehnic, controlorilor de trafic aerian si ofiterilor de stat major in conditii reale, pentru planificarea si executarea unor misiuni de zbor in formatii mixte, dar si cu echipaje mixte romano-americane.

Sursa foto: aircom-poste.blogspot.com