Dusul rece si bauturile cu gheata nu ne ajuta pe canicula

canicula-sector-6-prim-ajutor

Va este cald ? Faceti un dus rece. Sau beti o bautura de la gheata. In general, beti multe lichide si purtati haine din fibre naturale. Acestea sunt sfaturile pe care le primim, de obicei, pe timp de canicula. Specialistii de la Le Figaro, citati de Adevarul.ro, sustin insa contrariul.

Bauturile si mancarurile reci nu ne racoresc. Pe moment, senzatia este de racorire, dar dupa cateva minute, temperatura corpului creste brusc, mai mult decat inainte de a bea ceva rece. De ce ? Cand corpul nostru proceseaza bauturile si alimentele reci, foloseste rezerve de energie pentru a le metaboliza, iar arderile rezultate in urma acestui proces produc, normal, caldura. Asadar, specialistii francezi spun ca pe canicula trebuie sa bem lichide la temperatura camerei.

Dusul rece ne incalzeste pe canicula. Jetul de apa pe un corp incins de caldura creaza un soc termic.  Deci, folositi apa calduta pentru a va racori.

Prea multe lichide baute pe canicula nu ne ajuta, chiar daca asa stiam pana acum. Noile studii arata ca nu trebuie sa exageram in consumul cu lichide pentru a ne hidrata, ci sa ii dam organismului sa bea atunci cand acesta cere. Mai exact, atunci cand ne simtim buzele putin uscate, trebuie sa avem la indemana apa, dar si fructe sau legume proaspete, care sunt chiar mai eficiente decat apa.

Apa prea multa, mai ales in cazul persoanelor mai in varsta, nu este recomandata, avand in vedere ca aceste persoane transpira mai putin, iar restul de apa ramas in organism poate avea efecte nocive, spun specialistii citati de Le Figaro.

Hainele din fibre naturale ne lasa sa transpiram, dar se usuca greu pe canicula. Iata ca si aici specialistii francezi spun ca mai bine purtam haine sintetice care au specificatia “antiperspirante”, decat cele din fibre naturale. Adica, haine speciale care permit transpirati, dar se si usuca repede.