DW: Alianta dintre PNL si PDL, confirmata de sondaje. ACL poate deveni baza unei noi majoritati

Alianta Crestin Liberala (ACL) este confirmata de cercetarile sociologice. Un sondaj de opinie realizat de Institutul Avangarde confirma pentru prima data intr-un mod convingator ca decizia PNL si PDL de a forma o alianta a fost una buna, scrie Deutsche Welle.

Potrivit sondajului, PSD in tandem cu UNPR si PC ar castiga la alegerile parlamentare 44%, ACL PNL-PDL 32%, PMP 6%, UDMR 5%, celelalte partide aflandu-se sub pragul electoral. Nu avem la dispozitie nicio confirmare din partea altor case de sondare, dar, chiar si asa, putem aprecia ca, unite intr-o alianta, PDL si PNL pot obtine mai mult decat separat, subliniaza DW.

La alegerile pentru Parlamentul European, din 25 mai, PSD obtinea 37,60%, PNL, 15%, PDL, 12,23%, iar PMP, 6,21%. Avansul pe care l-a inregistrat Alianta Crestin Liberala fata de suma celor doua partide componente este evident. S-ar putea observa ca si PSD a crescut foarte mult si ca asistam la o redistribuire generala a voturilor. Mircea Diaconu, care a obtinut de unul singur aproape 7% din voturi, nu mai figureza, fireste, in sondaj, iar voturile sale ar parea ca s-au indreptat toate catre PSD.

Citeste si: ACL, scrisoare catre UE si SUA asupra pericolului de fraudare a alegerilor

“Totusi, nu doar PSD castiga, ci si ACL, care obtine in plus 5% fata de rezultatele insumate din mai. In aceasta noua configuratie, noua alianta poate nazui in mod realist sa castige alegerile din 2016 sau, cel putin, sa poata deveni baza unei noi majoritati. PSD este plafonat si nu mai are resurse de crestere, singura sa speranta de a ramane la guvernare fiind incurajarea sciziunilor in partea dreapta si pastrarea unor bune relatii cu UDMR. Un nou partid liberal favorabil PSD, care sa rupa cat mai mult din actuala alianta, ar fi o varianta in care premierul Victor Ponta pare sa-si puna anumite sperante.

Dar, daca asa-numitul Partid Liberal Reformator se va dovedi o dezamagire, in ciuda acestor subventii de imagine, PSD se va gasi in 2016 in dificultate, mai ales daca economia va evolua prost. Un contex european dificil si un an agricol nefericit ar fi suficiente pentru ca, in 2016, Opozitia sa obtina usor un avans”, mai scrie DW.

Acest calcul este subminat insa de prezenta PMP, care se tine deocamdata deoparte, intr-o independenta intenabila pe termen lung. PMP obtine si in acest sondaj 6%, ceea ce inseamna ca si-a constituit, totusi, un electorat mai stabil decat se credea. In afara UDMR, PMP este singurul partid care isi pastreaza procentele de la alegerile europene.

DW concluzioneaza ca “presedintele Traian Basescu se face indiscutabil vinovat de ruperea dreptei in bucati” si completeaza: “Si catre stanga s-a produs o deviere dupa denuntarea USL (Tariceanu), dar ea a ramas mai mult una de imagine, pe cand presedintele a infiintat un partid nou, ce pare sa obtina in mod constant mai mult de 5%”.

“Evolutiile recente au aratat ca scopurile presedintelui par mai putin nobile decat presupuneau, inca nu demult, adeptii sai fideli, ceea ce ridica noi semne de intrebare in ce priveste legitimitatea partidului sau. Daca PMP ar fi avut o identitate puternica, cu afirmatii clare, am fi putut accepta ca noua grupare incearca sa contribuie la cristalizarea doctrinara a vietii politice romanesti, dar, cata vreme se scalda in aceleasi sustineri lipsite de contur, rolul sau ramane indoielnic”, incheie DW.