E jale! Peste 4.700 de dosare vor fi clasate de DIICOT dacă modificările Codului de Procedură Penală intră în vigoare

Peste 4.700 de dosare vor fi clasate de DIICOT, dacă intră în vigoare modificările adoptate la Parlament la Codul de Procedură Penală, a precizat marți Daniel Horodniceanu, procurorul șef al DIICOT, informează ziare.com.

Mai exact, este vorba despre amendamentul adoptat săptămâna trecută de deputați și care prevede că dosarele în care nu s-a început urmărirea penală în personam în decurs de un an vor trebui clasate. Întrebat de jurnaliști, Daniel Horodniceanu a precizat că la DIICOT ar fi vorba de “4.770 de dosare, cred”.

Pe de altă parte, întrebat tot de jurnaliști ce se mai întâmplă cu plângerea penală depusă de Ludovic Orban pe numele premierului Viorica Dăncilă, după tentativa de mutare a Ambasadei României în Israel, fără informarea prealabilă a președintelui Klaus Iohannis, șeful DIICOT a precizat că ea este “în lucru”.

“Știu că s-au făcut solicitări pe 6 iunie și așteptăm rezulatele”, a declarat acesta, referindu-se la cererile de informații trimise la SRI. “Din ce știu eu, nu au venit răspunsurile, dar trebuie verificat”, a adăugat acesta, invitându-i pe jurnaliști să facă cerere oficială la DIICOT pentru a afla mai multe detalii.

Codul de Procedura Penală a fost adoptat recent de Camera Deputaților, decizională, și se află în faza contestării la Curtea Constituțională, înainte de trimiterea la promulgare. Modificările au stârnit un val de proteste, iar procurorii au semnalat zeci de aspecte de neconstituționalitate.

Sursă foto: bzi