E posibil ca Venus să fi fost locuibilă. Dar a avut parte de o catastrofă, în urmă cu milioane de ani

Venus nu e un loc primitor, dupa standardele noastre. Pentru o planeta numita dupa o zeita romana, mai cu seama cea a iubirii si frumusetii, e destul de toxica, cu un peisaj desprins parca din iad. Dar nu intotdeauna a fost asa.

Un nou studiu arata ca, in trecut, Venus ar fi putut sustine viata cu oceanele sale de apa sub forma lichida, care se presupune ca ar fi existat. Insa un eveniment, deocamdata misterios, ar fi schimbat totul, in urma cu 700 de milioane de ani, arata Science Alert.

“Ipoteza noastra este ca Venus ar fi avut un climat stabil timp de miliarde de ani”, a declarat Michael Way, din cadrul Institutului Gaddard, apartinand NASA. Mai mult, oamenii de stiinta implicati in studiu cred ca acest climat era asemanator celui de pe Terra, cu temperaturi moderate, de 20-24 de grade Celsius, ideale pentru viata.

Acestia au facut mai multe simulari si au ajuns la concluzia ca in cea mai mare parte din istoria sa, Venus a avut apa in stare lichida, oceane intregi. Acestea au supravietuit pe planeta pana la 3 miliarde de ani. Practic, principalele ingrediente ale vietii erau prezente. Cel putin asa au stat lucrurile de acum 4,2 miliarde de ani pana in urma cu 700 de milioane de ani. Atunci, ceva s-a intamplat, iar proportiile evenimentului au fost catastrofale, cred autorii studiului, fara a oferi insa si vreo pista legat de ce s-ar fi putut intampla. De atunci, planeta a devenit extrem de toxica, atmosfera sa ajungand sa fie dominata de dioxid de carbon si nitrogen. Asa se explica temperaturile din prezent, extrem de inalte si presiunea atmosferica extrema.

Sursa foto: descopera