E un FAPT DOVEDIT! ROMANILOR le place sa BEA MULT si PROST

In mentalul colectiv al conationalilor nostri persista mai multe mituri, toate false, printre care cel mai puternic este suprematia calitativa a vinului de tara. Obiceiurile de consum ale romanilor se indreapta preponderent catre “vinul bun, curat, de tara” (o fictiune, de fapt!), in detrimentul vinurilor produse dupa normative internationale.

Imaginarul colectiv romanesc inca valorizeaza consumul cantitativ in detrimentul celui calitativ, majoritatea concetatenilor fiind preocupata “sa nu ii doara capul” dupa consumul masiv, decat sa bea ceva mai putin, dar de calitate crescuta. Lipsesc criteriile obiective pentru evaluarea vinului, lipsesc obiceiurile si persista ideea ca vinul trebuie “sa fie mult, alb, sec – desi in realitate consumul e preponderent demisec si demidulce – , rece si pe gratis – sau aproape gratis.

Oamenii sunt dispusi sa plateasca mai mult pe litrul de motorina destinat masinii decat pe litrul de vin destinat sistemului digestiv propriu”, spune Cezar Ioan, de la site-ul vinul.ro. El remarca faptul ca piata restaurantelor este in degringolada, din cauza noilor normative ISU, ca urmare a lipsei cronice de personal bine instruit si care sa considere ca munca in HoReCa este o optiune profesionala viabila. In general, in afara de bucatari – care oricum si ei isi cauta joburi in strainatate – ospatarii considera aceasta munca una “de tranzitie”, noteaza jurnalistii de la Romania Libera

Sursa foto: realitatea