ECATERINA ANDRONESCU este URMARITA PENAL pentru ABUZ in SERVICIU. UPDATE

ECATERINA ANDRONESCU este audiata, joi, la sediul Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) din Capitala in cadrul dosarului MICROSOFT. Potrivit unor surse citate de postul B1 Tv, fostul ministru PSD va fi pus sub URMARIRE PENALA pentru FAPTE de CORUPTIE. In acelasi dosar este asteptat sa se prezinte in fata procurorilor anticoruptie si SERBAN MIHAILESCU.

UPDATE 11.24: In urma cu scurt timp, ECATERINA ANDRONESCU a parasit sediul DNA declarand ca a purtat o serie de discutii cu procurorii care instrumenteaza dosarul MICROSOFT si a adaugat ca este acuzata de ABUZ in SERVICIU. Ca atare fostul ministru este URMARITA PENAL pentru FAPTE de CORUPTIE.

“Incerc sa imi dovedesc nevinovatia. Nu am primit niciodata nimic, nu am conditionat pe nimeni si nu am sa fac asta niciodata cat traiesc”, a mai spus Andronescu.

Senatorul PSD Ecaterina Andronescu este audiata joi, la DNA, in dosarul licentelor Microsoft, in care este suspectata de abuz in serviciu, luare de mita, trafic de influenta si spalare de bani, faptele vizate fiind din perioada in care aceasta a fost ministru al Educatiei.

Intalnirea cu procurorii era programata pentru ora 10,00, insa, potrivit unor surse judiciare, Ecaterina Andronescu a venit mai devreme pentru a nu se intalni cu jurnalistii.

Surse judiciare au declarat ca procurorii au citat-o pe  Ecaterina Andronescu sa se prezinte la Directia Nationala Anticoruptie pentru a fi audiata in dosarul Microsoft, dupa ce, in 19 noiembrie, Senatul a avizat inceperea urmaririi penale a acesteia, pentru perioada in care a fost ministru al Educatiei. Senatorul Ecaterina Andronescu a fost ministru al Educatiei in perioadele 2000-2003 si 2008-2012, in dosarul Microsoft fiind suspectata de abuz in serviciu, luare de mita, trafic de influenta si spalare de bani.

Procurorii sustin ca Andronescu, in perioada in care a fost ministru al Educatiei, ar fi procedat la aprobarea bugetului pentru derularea Programului “Sistem Educational Informatizat” si respectiv pentru proiectul ce a vizat licentierea Microsoft. De asemenea, Andronescu ar fi initiat si avizat proiecte de Hotarari de Guvern prin care s-ar fi urmarit favorizarea firmelor Compaq si Siveco, respectiv firmele colaboratoare ale acestora si ar fi stabilit, printr-un Memorandum, firmele care sa participe la realizarea proiectului, atestand in mod nereal ca acestea fac parte dintr-un consortiu.

CITESTE SI: SENATUL a decis soarta ECATERINEI ANDRONESCU si a lui SERBAN MIHAILESCU. UPDATE

Fostul ministru ar fi stabilit procente de participare la proiect in favoarea anumitor firme, ar fi acceptat cesiunea contractului de catre SIVECO, desi invocase necesitatea achizitiei de la aceeasi sursa, ar fi inlesnit firmei SIVECO si colaboratorilor sai incheierea contractului in conditiile lipsei de competitie, incheind contractul in conditii oneroase pentru ministerul pe care il conducea, toate acestea avand drept consecinta prejudicierea bugetului de stat ca urmare a achizitiei de servicii si produse la preturi peste valoarea de piata: licente cu circa 30 – 40% mai scumpe, calculatoare si produse software la preturi cu pana la 50% mai mari decat cele pentru aceleasi produse sau produse similare de pe piata, potrivit anchetatorilor.

De asemenea, in perioada 2001 -2009, Andronescu ar fi pretins si primit de la firma SIVECO si firmele colaboratoare foloase necuvenite constand in sume de bani sau calculatoare, pentru sine sau pentru altul, in scopul de a le asigura derularea unor proiecte cu ministerul.

Andronescu declara, dupa ce procurorii au cerut aviz de urmarire penala de la Senat, ca nu a cerut si nu a luat niciun leu in perioada in care a fost ministru. In dosarul Microsoft, DNA a cerut avize pentru urmarirea penala a noua fosti ministri – senatorii Serban Mihailescu si Ecaterina Andronescu, deputatul Valerian Vreme, europarlamentarul Dan Nica, Daniel Funeriu, Alexandru Athanasiu, Mihai Tanasescu, Gabriel Sandu si Adriana Ticau.

Camera Deputatilor a aprobat, in 13 octombrie, cererea de incepere a urmaririi penale a deputatului Valerian Vreme. Presedintele Traian Basescu  a avizat, in 3 octombrie, cererea DNA, pentru fostii ministri Adriana Ticau, Alexandru Athanasiu, Mihai Tanasescu, Gabriel Sandu si Daniel Funeriu. In 19 noiembrie, Plenul Senatului a avizat inceperea urmarii penale in cazul senatorilor PSD Ecaterina Andronescu si Serban Mihailescu.

Potrivit DNA, persoanele din Guvern, ministere si din societatile implicate in derularea proiectului privind licentele Microsoft pentru scoli ar fi pretins 20 de milioane de dolari din cele 54 de milioane achitate de Executiv in cadrul contractului. Contractul cadru de inchiriere de licente Microsoft, din 15 aprilie 2004, ar fi fost incheiat in conditii oneroase pentru bugetul de stat, asigurand posibilitatea deturnarii unui discount de circa 47 la suta acordat de Microsoft in considerarea Guvernului si, implicit, permitand plata unor comisioane catre persoanele implicate, sustin anchetatorii.

CITESTE SI: AVIZ POZITIV pentru URMARIREA PENALA a fostilor ministri ECATERINA ANDRONESCU si SERBAN MIHAILESCU. UPDATE 

Potrivit DNA, contractul cadru s-ar fi incheiat cu incalcarea dispozitiilor legale privind achizitiile publice, invocandu-se, in mod nereal, calitatea de unic distribuitor a Fujitsu Siemens Computers, la un pret cu cel putin 40 la suta mai mare fata de cel real, avand la baza un necesar nefundamentat, sustin procurorii.

Directia Nationala Anticoruptie a fost sesizata la data de 5 iunie 2013 de catre Corpul de Control al Primului-Ministru, ca urmare a actiunii de control efectuata la Ministerul pentru Societatea Informationala si la Ministerul Educatiei Nationale, in legatura cu inchirierea de licente educationale.

Intrucat din Raportul de control rezultau indicii cu privire la incheierea, in conditii nelegale, a contractului comercial de inchiriere licente din 15.04.2004, extins ulterior pentru produse educationale Microsoft, a actelor aditionale la acest contract, precum si a contractelor aferente derularii Programul „Sistem Educational Informatizat” (SEI), Directia Nationala Anticoruptie s-a sesizat din oficiu cu privire la savarsirea unor infractiuni de abuz in serviciu si respectiv a unor infractiuni de coruptie in legatura cu derularea acestor contracte.

Sursa foto: realitatea.net