Echinocțiul de primăvară 2018. Primăvara astronomică începe pe o ninsoare ca în povești

Echinocțiul de primăvară 2018. Primăvara astronomică, pentru toată emisfera nordică, începe odată cu echinocțiul de primăvară. Acesta are loc în 2018 la 20 martie, la 18:15, cu câteva zile înainte ca Luna să se afle în ultimul pătrar (24 martie, 18:58).

De la un an la altul, echinocțiul de primăvară nu are loc la aceeași dată pentru că anul calendaristic nu este egal cu anul tropic. Începând de la această dată, durata zilei va fi în continuă creștere, iar cea a nopții în scădere, până pe 21 iunie, când se va încheia primăvara astronomică și va avea loc solstițiul de vara, potrivit Observatorului Astronomic “Amiral Vasile Urseanu”.

Echinocțiul de primăvară reprezintă momentul în care Soarele, în mișcarea sa anuală, trece prin punctul de intersecție a eclipticii cu ecuatorul ceresc, ziua fiind egală cu noaptea în orice loc de pe Pământ. Cele două puncte de pe ecliptică, în care se află Soarele în momentul echinocțiului, se numesc puncte echinocțiale, fiind denumite punctul vernal și, respectiv, punctul autumnal. Astfel, există două fenomene: echinocțiul de primăvară și echinocțiul de toamnă.

Denumirea populară a fenomenului astronomic este “Țar Înainte”, respectiv “Țar Înapoi”. Cuvântul “echinocțiu” derivă din cuvântul francez “equinoxe”, care, la rândul lui, provine din latinescul “aequinoctium”, format din “aequus” – “egal” și “nox”, “noctis” – “noapte”.

În perioada echinocțiului de primăvară, totul se trezește la viață, tinde să iasă la suprafață, să se bucure de energiile profunde ale primăverii. Potrivit tradițiilor spirituale orice formă de evoluție are trei etape distincte: creația, menținerea și resorbtia sau distrugerea. La toate acestea, se adaugă și momentul de apogeu a ceea ce s-a creat. Astfel, echinocțiul de primăvară simbolizează creația, solstițiul de vară – apogeul, echinocțiul de toamnă – începerea perioadei de resorbție și solstițiul de iarnă – perioada de conservare, care echivalează cu momentul de pregătire pentru un nou ciclu temporal, notează agerpres.ro.

Astrologii susțin că momentul când ziua devine egală cu noaptea simbolizează o stare de armonie, o stare de transformare profundă atât a naturii exterioare, cât și o transformare benefică a naturii noastre umane. În emisfera sudică a Pământului, fenomenul este invers, acest moment marcând începutul toamnei astronomice, în regiunile polare, în emisfera nordică, începe lungă zi polară, iar în cea sudică începe noaptea polară, care vor dura, fiecare, câte 6 luni.

Conform tradiției creștine, cea mai mare sărbătoare a creștinilor, Învierea Domnului, este serbată întotdeauna în prima duminică după faza de Luna Plină, de după echinocțiul de primăvară. Anul acesta e o situație specială, mai rar se întâmplă că echinocțiul de primăvară să aibă loc în așa atmosfera înzăpezită.

Sursă foto: realitatea