Eclipsă de lună, 10 ianuarie 2020. Se poate vedea din România

O lună plină care coincide cu o eclipsă lunară penumbrală va apărea pe cer vineri, 10 ianuarie 2020. Va fi vizibilă pe teritoriul României. Aceasta va putea fi observată pe tot parcursul desfăşurării. Telespectatorii vor putea urmări evenimentul online prin transmisiuni în direct.

O eclipsă lunară penumbrală este aceea unde există o aliniere imperfectă între Soare, Lună și Pământ. Drept urmare, o parte din lumina soarelui este oprită de a ajunge pe Lună. Deoarece alinierea nu este perfectă, numai umbra slabă a planetei – penumbra – cade peste lună, de unde și numele. Spre deosebire de o eclipsă lunară parțială sau totală, unde o proporție mai mare de lumină este blocată, în timpul unei eclipse lunare penumbrale, umbrirea lunii devine puțin mai întunecată.

Este de așteptat să fie cea mai profundă și, prin urmare, cea mai vizibilă dintre cele patru eclipse lunare penumbrale programate pentru acest an. Eclipsa poate fi vizualizată direct de pe teritoriul României pe toată durata ei. Ca în cazul oricărei activități uimitoare, luna plină este vizualizată cel mai bine pe un cer senin și cu o vedere neobstrucționată asupra orizontului. Luna plină atinge apogeul vineri, dar va apărea plin cu ochiul liber până duminică dimineață, spune NASA.

 „Ajungem rapid la punctul în care cel mai bun moment pentru a vedea luna va fi foarte târziu noaptea sau dimineața. Vestea bună este că vom fi pe calea către luna nouă. Va marca Anul Nou Lunar pe 25 ianuarie”, au spus oficialii NASA.

Anul Nou Lunar marchează începutul calendarului lunar, în care lunile se bazează pe ciclul lunii. Anul acesta, Anul Nou Lunar va marca anul chinezesc al șobolanului. Prima lună plină a lunii este numită și ”Luna Lupului”, o tradiție derivată din cultura autohtonă și adoptată de coloniști americani. Conform NASA, alte nume din alte părți ale lumii includ ”Ice Moon”, ”Luna după Yule”, ”Duruthu Poya”, ”Shakambhari Purnima” și ”Paush Purnima”.

”Fenomenul va debuta la ora 19:08 (intrarea în penumbră) şi se va încheia la ora 23:12 (cu ieşirea completă din penumbră). Faza maximă a eclipsei are loc la ora 22:10 când aproape tot discul Lunii se va afla în penumbra Pământului. Penumbra nu este foarte întunecată. Vom putea observa doar o reducere în strălucire a Lunii. Poate doar o modificare de colorit, din culoarea ei obişnuită într-un gălbui.”, scrie astro-urseanu.ro.

Sursa foto: descopera