Eclipsa de soare, 21 iunie 2020. Când va fi vizibilă în România

Eclipsă de soare, 21 iunie 2020. Noaptea de sâmbătă spre duminică va fi cea mai scurtă din acest an datorită solstițiului de vară. În plus, duminică dimineață va avea loc un evenimente astronomic special, o eclipsă parțială de soare care va fi vizibilă și în România.

Eclipsa de soare din 21 iunie 2020 va fi vizibilă (în aproape toate orașele din țara noastră), la București, de la ora 08.10 dimineața, în timp ce, la Arad de exemplu, va putea fi văzută de la ora 08.22. Punctul de maximă acoperire al eclipsei de soare va fi după aproape 20 de minute, iar evenimentul astronomic se va încheia în jurul orelor 09.00.

Eclipsa de soare din 21 iunie 2020 va fi una parțială, adică discul lunii va acoperi parțial, dintr-o parte, soarele. Aceasta poate fi urmărită  numai cu telescop sau cu filtre speciale. Este interzis cu desăvârșire să vă uitați direct spre soare! Site-ul observatorului astronomic care va transmite live întreg evenimentul astronomic.

Solstițiul de vară

Solstițiul de vară va avea loc în noaptea de sâmbătă spre duminică, mai precis momentul care marchează începutul verii astronomice și ziua cea mai lungă din acest an. Astfel, ziua are 15 ore și 30 de minute, iar noaptea doar 8 ore și 30 de minute. Începând din acest moment și până la solstițiul de iarnă durata zilei va fi în scădere.

Sursa foto: adevarul