ECLIPSA partiala de Soare in 20 martie anul acesta

In luna martie a acestui an va avea loc o eclipsa partiala de Soare, in timpul careia Luna va acoperi peste jumatate din suprafata Soarelui. Specialistii spun ca acest fenomen va fi singurul de acest tip din urmatorii 5 ani. In Romania ECLIPSA partiala va fi vizibila intre orele 10:48 si 13:04, pe intreg teritoriul. 

Cercetatorul Adrian SONKA de la Observatorul Astronomic “Amiral Vasile Urseanu” din Bucuresti a declarat ca ” o sa se vada din toata tara, iar cel mai bine in nord-vest si cel mai prost, in sud-estul extrem, dar nu o sa fie o mare diferenta, pentru ca diferenta de acoperire este de cateva procente. In principiu, pentru ca o sa fie o acoperire destul de mare, Luna o sa acopere peste jumatate din discul Soarelui, s-ar putea sa se observe si vizual asta, lumina din jurul sau va fi altfel, va fi diferita. Vom pierde jumatate din lumina Soarelui. La ora 11.56, cand este maximul, vom vedea o lumina diferita fata de in restul zilelor, cand este Soarele neeclipsat. Pentru toata tara, la ora asta va fi maximul, insă eclipsa va incepe la 10.48 si se termina la 13.04″

Potrivit declaratiei cercetatorului, ECLPISA partiala de Soare nu va putea fi vazuta in Romania in cazul in care un plafon compact de nori va acoperi cerul. In schimb, ECPLISA va fi totala la Polul Nord. “Cu cat te duci mai mult inspre nordul continentului, va putea fi vazut cum Soarele este acoperit din ce in ce mai mult si cel mai mult va fi acoperire la Polul Nord, unde va fi eclipsa totala”, a spus Adrian SONKA.

In 20 martie anul acesta Soarele va fi acoperit in proportie de 53%, iar urmatoarea ECLIPSA, vizibila si in Romania, va fi pe 21 iunie 2020 cand Luna va acoperi numai 11% din suprafata Soarelui. 

 Sursa foto http://www.descopera.ro/