ECONOMIA A CRESCUT in primul trimestru al anului cu 3,8 la suta fata de perioada similara din 2013

PRODUSUL INTERN BRUT in primul trimestru al acestui an A CRESCUT, in termeni reali, cu 0,1 la suta comparativ cu ultimul trimestru din 2013, iar fata de primele trei luni ale anului trecut s-a majorat cu 3,8 la suta atat pe seria bruta, cat si pe cea ajustata sezonier, potrivit datelor prezentate joi de Institutul National de Statistica (INS).

“Conform primelor estimari, PRODUSUL INTERN BRUT in trimestrul I 2014 a fost, in termeni reali, mai mare cu 0,1 la suta comparativ cu trimestrul IV 2013 (date ajustate sezonier). Fata de acelasi trimestru din anul 2013, produsul intern brut a inregistrat o crestere cu 3,8 la suta atat pe seria bruta cat si pe seria ajustata sezonier”, a anuntat joi (INS).

Citeste si: PIB-ul Romaniei a crescut anul trecut cu 3,5 la suta

Datele reprezinta “estimarile semnal” ale Statisticii, care ofera o imagine operativa si consistenta a evolutiei economiei. Varianta provizorie a evolutiei PIB pentru primul trimestru va fi anuntata la 6 iunie.

Premierul VICTOR PONTA anunta la sfarsitul lunii aprilie ca cifrele preliminare indicau pentru primul trimestru al acestui an o crestere economica de 3,2 la suta.

Ulterior, ministrul delegat pentru Buget, LIVIU VOINEA, a estimat ca economia a avut un avans in primul trimestru intre 3 si 4 la suta, peste nivelul anului trecut, de 3,5 la suta.

Citeste si: Eurostat: PIB-ul zonei euro a luat avans, Romania a inregistrat cea mai puternica crestere

Fondul Monetar International si Guvernul mizeaza in acest an pe o crestere economica de 2,2-2,5 la suta, potrivit ultimei scrisori de intentie transmisa creditorului de la Washington. FMI estimeaza, in cea mai recenta editie a Prognozei Economice Globale, publicata in luna aprilie, o crestere economica de 2,2 la suta pentru Romania in acest an, urmata de o accelerare la plus 2,5 la suta in anul urmator.

Comisia Europeana (CE) a imbunatatit usor prognoza privind cresterea economica a Romaniei pentru acest an si pentru anul viitor, anticipand ca economia va incetini dupa un an agricol bun in 2013, dar va mentine o rata solida de crestere datorita unei reveniri a cererii interne si a investitiilor.

Astfel, CE anticipeaza ca Produsul Intern Brut (PIB) al Romaniei va creste cu 2,5 la suta in acest an si cu 2,6 la suta in 2015, dupa o expansiune de 3,5 la suta anul trecut, potrivit prognozei economice de primavara.

Sursa foto: cugetliber.ro