ECUADOR a semnat un pact cu SUEDIA pentru interogarea fondatorului WikiLeaks, Julian Assange

Ecuador a semnat un pact cu Suedia potrivit caruia fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, va putea fi interogat la ambasada Ecuadorului din Londra. Anuntul a fost dat de catre guvernul de la Quito, capitala Ecuadorului, potrivit news-republic.com.

Intelegerea legala a fost facuta dupa trei ani de negocieri intre cele doua parti.

“Intelegerea este, fara indoiala, un instrument care intarește relatiile bilaterale și va facilita, de exemplu, realizarea de probleme juridice, cum ar fi interogarea domnului Assange”,  a transmis ministrul de externe ecuadorian.

Assange, in varsta de 44 de ani, sta de 3 ani in cladirea ambasadei Ecuadorului din Londra. Acesta s-a refugiat in iunie 2012, pentru a evita extradarea catre Suedia, unde acuzat de abuz sexual și viol asupra a doua femei, in 2010.
Assange a negat toate acuzatiile aduse. Acesta se teme ca autoritatile suedeze sa-l extradeze in SUA, acolo unde va putea fi trimis in judecata pentru publicarea unor documente militare și diplomatice secrete in urma cu cinci ani. Scurgerea de informatii este vazuta ca fiind cea mai mare din intreaga istorie a Statelor Unite ale Americii.
Marea Britanie a acuzat Ecuadorul ca incearca cursul normal al justitiei, permitand lui Assange sa stea in ambasade de lux din centrul Londrei.

Sursa foto: cnn