Editorii ACUZA: LICITATIA pentru manuale a fost FRAUDATA

Federatia Editorilor din Romania (FER) ACUZA Ministerul Educatiei Nationale in problema manualelor scolare si sustine ca oferte valabile au fost eliminate in mod ilegal in timpul procedurii de LICITATIE prin interpretarea legislatiei, ministerul favorizand in acelasi timp companiile declarate castigatoare.

“Consiliul National pentru Solutionarea Contestatiilor constata ca Ministerul Educatiei, prin Centrul National de Evaluare si Examinare, a folosit in mod ilegal prevederi ale OMEN 5559 pentru a elimina oferte perfect valabile si a favorizat companiile declarate castigatoare. Abateri pur tehnice, care nu afectau functionalitatea aplicatiei digitale, au fost folosite drept pretext pentru respingerea majoritatii ofertelor. Se constata insa ca, in aceleasi proportii, aceste abateri s-au regasit si in cazul ofertelor declarate castigatoare. FER considera acest fapt o dovada evidenta de fraudare a licitatiei prin favorizarea companiilor declarate castigatoare si poate pune la dispozitia presei rapoartele de evaluare care demonstreaza acest fapt”, se arata intr-un comunicat remis joi presei de FER.

Citeste si: REMUS PRICOPIE a decis sa EXTINDA perioada de utilizare a MANUALELOR VECHI pentru clasa I

Federatia solicita descalificarea ofertelor prezentate de SIVECO+Litera si, respectiv, CD Press, declarate initial castigatoare, motivand ca acestea ar fi fost “desecretizate” si deja prezentate publicului larg.

“In aceste conditii, ele nu mai pot face obiectul unei reevaluari obiective in conditii egale cu celelalte oferte. FER constata ca cei doi ofertanti au furat startul unei competitii corecte, inundand piata cu publicitate si oferte si prezentandu-se scolilor si publicului larg inaintea finalizarii procedurilor de licitatie drept castigatori”, se mai spune in comunicat.

Potrivit FER, anual, editurile de profil furnizeaza scolii romanesti milioane de exemplare de manuale la un pret mediu de 2,35 lei pe exemplar, acoperind peste 1.500 de titluri.

“Acest pret derizoriu, impus de MEN ulterior contractului-cadru, acopera cu greu costurile de tipar, de transport si de drepturi de autori si in niciun caz nu poate produce profit. Din acest motiv, multe edituri au renuntat la a mai onora contractele de retipariri. Cele care continua o fac din respect pentru scoala romaneasca, pentru specialistii din edituri si pentru autorii care prin eforturile lor au facut posibila producerea acestor mii de titluri”, mai arata FER.

Citeste si: VICTOR PONTA pregateste REMANIEREA lui REMUS PRICOPIE – surse

De asemenea, FER respinge acuzatiile privind interesul editurilor de a bloca modernizarea manualelor, indiferent de forma tiparita sau digitala.

“O asemenea afirmatie este lipsita de sens. Deschiderea pietei de manuale scolare inseamna o oportunitate pentru toate editurile de profil. Modernizarea manualelor nu poate fi facuta la initiativa editurilor din motive legislative”, adauga editorii.

Potrivit legislatiei in vigoare, se arata in comunicat, numai Ministerul Educatiei “are dreptul si obligatia sa declanseze actiunea” de selectare a unor noi manuale.

“FER nu solicita decat ca aceste selectii sa aiba loc dupa un program rezonabil in privinta timpului de elaborare a unui manual si in conditii de transparenta si corectitudine”, se mai arata in comunicatul FER.

Sursa foto: economica.net