EDUARD HELLVIG, la bilantul SRI: La 26 de ani de la infiintarea SRI, prioritatea noastra este siguranta cetatenilor

Directorul Serviciului Roman de Informatii, EDUARD HELLVIG a declarat marti, la prezentarea bilantului SRI privind activitatea pentru 2015 ca modificarile legislative recente, realizate in urma deciziei Curtii Constitutionale privind interceptarile, “nu au impact major in intelligence”, informeaza B1TV.

Nu suntem perfecti pentru ca mai avem de lucrat in transparenta serviciului si pentru ca nu am atins maximul in gestionarea resurselor. Toate acestea le-am facut intr-un mediu de securitate extrem de complicat. La 26 de ani de la infiintarea SRI, prioritatea noastra este siguranta cetatenilor. Pentru ca terorismul, crima organizata si agresiunile cibernetice ii vizeaza direct.

In 2015, aceasta s-a tradus spre exemplu prin oprirea la intrarea in tara a peste 340 de persoane cu risc terorist. Avem in vedere si alte 9000 de persoane care nu au voie in tara noastra. Am trimis organelor de aplicare a legii peste 3.000 de informari de aplicare a legii si aproape 10.000 de informatii, toate cu impact la nivelul cetatenilor nostrii. Specialistii SRI au gestionat peste 550.000 de alerte cibernetice.

 Evaluarea noastra in 2015 se bazeaza pe oameni, nu pe cifre. Mai avem de lucru in dezvoltarea unor perceptii corect. Si pentru ca vorbim de perceptii, continuitatea si predictibilitatea sunt atuuri strategice. Din acest motiv, niciun director responsabil nu genereaza seisme.

Un alt atuu este respectarea legii. Deciziile recente nu au un impact major in Intelligence. Ne-a fost incredintata o misiune pe care am rezolvat-o cu succes. Spre exemplu, volumul de date preluate era de 3 ori mai mare decat nivelul optim. Abia acum ne indreptam spre normalitate. In ceea ce priveste prioritatile pentru anul in curs sunt oprirea terorismului si sprijinirea efortului international a acestui flagel. Vrem sa pastram si sa dezvoltam cele peste 100 de parteneriate active. Romania este o reduta de securitate, dar trebuie sa avem grija sa nu ne transformam intr-o insula intre vecinii nostrii.

Trebuie sa fim la ce se intampla in est: la agresivitatea Rusia, la instabilitatea Ucrainei sau lipsa de predictibilitate a Moldovei.

Nu putem sa ne asumam aceste responsabilitati, asa ca ne bazam in continuare pe sprijinul partenerilor nostri. Dupa cum s-a demonstrat in Europa, nu exista serviciu de informatii infailibil.

 Sursa foto: evz