EDUARD HELLVIG, confirmat de Parlament pentru sefia SRI cu majoritate de voturi

Eduard Hellvig este oficial directorul Serviciului Roman de Informatii (SRI), dupa ce luni a primit majoritate de voturi in plenul Parlamentului pentru preluarea acestei functii, dupa ce in prealabil a fost validat in comisia de specialitate pentru controlul SRI. Hellvig a primit 498 de voturi “pentru” si 15 “impotriva”.

UPDATE ora 17.20: Eduard Hellvig a depus juramantul in plenul Camerei. “Va multumesc pentru increderea acordata. SRI a cunoscut un proces amplu de reorganizare, devenind un vector de stabilitate nationala. In viziunea mea, prioritatea trebuie sa fie consolidarea performantei atat pentru intarirea statului de drept, cat si intr-un context tensionat extern. Voi avea doua prioritati: combaterea coruptiei si dezvoltarea sigurantei nationale. Daca vrem ca Romania sa ramana in picioare, va trebui sa avem un stat puternic. Evolutiile recente au demonstrat cat de important este controlul parlamentar, va asigur de intreaga mea disponibilitate si colaborare, precum si cu partidele politice cat mai transparent si eficient”, a spus Hellvig, care maine va participa la CSAT. El ocupa locul vacant prin demisie de George Maior. 

“Cred ca a fost destul de concludent, este o mare responsabilitate si sper ca ce voi face va fi extraordinar de bun pentru cetateni. Astept sa mi cunosc colegii si impreuna cu ei sa continuam lucrurile bune in SRI. Aprecierea personala fata de SRI este foarte buna, ca atare nu am niciun motiv sa nu colaborez cu toti adjunctii din SRI si implicit cu generalul Coldea. Institutia in sine nu are probleme de imagine. Cred ca daca au fost mici sincope, lucrurile pot fi imbunatatite. Voi demisiona din PNL, nu voi mai avea niciun tip de activitate politica. Directorul SRI este bine sa aiba contact cu sistemul politic si institutional, dar pastrat in parametri de informare. Nu stiu care e ordinea de zi pentru maine in CSAT, sunt convins ca in legile Big Brother trebuie foarte mult echilibru si intelegere”, a mai spus Hellvig, la iesirea din sala de sedinte.

UPDATE ora 17.18: Eduard Hellvig a fost confirmat de Parlament, luni dupa-amiaza, cu un vot covarsitor. Rezultatul votului este urmatorul: 498 voturi pentru, 15 impotriva. Astfel, numirea lui Hellvig la conducerea SRI are loc cu majoritate de voturi.

UPDATE ora 17.00: Votul este secret, cu buletine de vot. Pe parcursul votului, Eduard Hellvig a stat in sala de plen, unde a primit felicitari de la parlamentarii care l-au votat. De cel putin 212 voturi are nevoie Hellvig pentru a ocupa functia de sef al SRI. Dupa ce votul se va incheia, vor fi numarate buletinele de vot si este posibil ca acesta sa depuna tot astazi juramantul in fata plenului Camerei.

UPDATE ora 16.24: A inceput voul in Parlamentul ROmaniei. Primul vot a fost dat de premierul Victor Ponta.

UPDATE ora 16.17: Eduard Hellvig a sosit la Parlament si va participa la sedinta. Sunt prezenti 421 de deputati si senatori, 212 fiind numarul minim de voturi pentru a ajunge in fruntea SRI. Eduard Hellvig a trecut cu brio de audierile din comisii si cu brio se anunta ca va trece si de plenul Parlamentului, din moment ce toate partidele, cu exceptia PMP, au anuntat ca il vor vota. 

Tot luni, plenul reunit va adopta hotarari de modificare a componentei Comisiilor de cod electoral si de revizuire a Constitutiei, daca PNL si PSD ajung cu negocierile la un punct comun. Birourile Permanente ale Camerelor au decis, miercurea trecuta, la propunerea PSD, ca sedinta de aprobare a lui EDUARD HELLVIG ca director al SRI sa aiba loc luni, incepand cu ora 16.00.

CITESTE SI: EDUARD HELLVIG mai are de asteptat. PLENUL s-a AMANAT pentru luni 2 martie. UPDATE

Comisia de control al activitatii SRI avizase favorabil, cu o zi inainte, nominalizarea lui EDUARD HELLVIG la sefia Serviciului, la propunerea presedintelui KLAUS IOHANNIS, fiind inregistrate 7 voturi “pentru” si unul “impotriva”.

A doua zi dupa ce a fost propus de presedintele Klaus Iohannis, EDUARD HELLVIG a primit sustinerea publica a UNPR pentru sefia SRI. In schimb, PSD a discutat in BPN despre sustinerea lui Hellvig, stabilind ca parlamentarii social-democrati vot vota favorabil, dar apreciind ca este necesara o discutie publica despre modul in care functiile din institutiile importante sunt preluate de putere.

Sursa foto: jurnalul.ro