Eduard Sevarnadze, fostul presedinte al Georgiei, a murit

Eduard Sevarnadze, fostul presedinte al Georgiei, a murit

Fostul presedinte georgian Eduard sevarnadze, unul dintre artizanii sfarsitului Razboiului Rece, alaturi de fostul lider sovietic Mihail Gorbaciov, a decedat luni, la varsta de 86 de ani, a declarat o apropiata a familiei, Marina Davitasvili.

“Sevarnadeze a murit astazi (luni) la pranz”, a declarat ea. Asistenta sa personala a mai spus pentru Reuters ca Sevardnadze a murit dupa o lunga suferinta, fara sa ofere alte detalii.

Eduard Sevardnadze a fost presedinte al Georgiei in perioada 1995-2003.

Intre 1985 si 1990, el a fost ministru de externa el URSS. Cand a demisionat din functia de sef al diplomatiei sovietice, Sevardnadze a vorbit de pericolul recurgerii la „dictatura”.

A revenit in Georgia natala dupa inlaturarea de la putere a regimului condus de Zviad Gamsahurdia, iar in 2003 a fost obligat sa renunte la sefia tarii sale in timpul Revolutiei trandafirilor.

Sevardnadze a fost una dintre figurile marcante ale „glasnost”, „perestroika” și a „noii gandiri” politice alaturi de Mihail Gorbaciov, ultimul presedinte al URSS.

Ales presedinte in 1995, el a demisionat in 2003, in timpul “revolutiei trandafirilor”, lasand o tara saracita si aproape de haos.