EFECTE BREXIT: CUM AR VOTA ROMANII in legatura cu o iesire din UE – SONDAJ

77% dintre romani ar vota pentru ramanerea in UE daca ar avea loc un referendum similar cu cel din Marea Britanie si doar 14% ar vota impotriva, arata un sondaj IRES. Cei mai multi respondenti cred ca responsabili pentru Brexit ar fi politicienii din Marea Britanie si responsabilii UE.

Au auzit romanii de Brexit? Studiul IRES arata ca, desi doar jumatate dintre romani cunosc termenul “Brexit”, 85% in total au auzit de iesirea Marii Britanii din UE. Gradul de informare este mai crescut in randul respondentilor cu studii superioare si al celor maturi (36-65 de ani).

CITESTE SI: SCOTIA: MII DE OAMENI AU CERUT IN STRADA UN NOU REFERENDUM PENTRU INDEPENDENTA   

62% dintre participantii la studiu care au auzit de evenimentele din Marea Britanie sunt de parere ca se poate vorbi despre o criza a UE si raman pesimisti: anticipeaza efecte negative ce vor fi resimtite intr-o proportie ridicata de catre cetatenii romani. Reamintim ca la 23 iunie 2016, dupa 43 de ani de apartenenta la comunitatea europeana, 51.9% dintre cetatenii britanici au votat pentru iesirea Marii Britanii din UE.

Alte concluzii:

7 din 10 participanti care au auzit de Brexit sunt de parere ca Romania ar trebui sa accelereze procesul de integrare a Romaniei in Uniunea Europeana si doar 16% cred ca acest proces ar trebui sa fie incetinit.

Trei sferturi dintre persoanele intervievate isi exprima acordul cu ideea cum ca este nevoie de un nou proiect european, in timp ce doar o cincime considera ca proiectul european ar trebui parasit.

69% dintre participantii la studiu cred ca Romania are mai mult de castigat prin integrarea in Uniunea Europeana.

9 din 10 participanti la studiu sunt de acord cu ideea conform careia Romania ar trebui sa joace un rol activ in relansarea proiectului european, o proportie usor mai crescuta (93%) considerand ca Romania trebuie sa arate ca este in continuare atasata valorilor si principiilor fundamentale ale Uniunii Europene.

Volumul esantionului: 1160 indivizi de 18 ani si peste

Reprezentativitate: eroare maxima tolerata de ± 2,9%

Perioada realizarii anchetei: 13-15 iulie 2016.

Sursa foto: adevarul