EFECTELE NEGATIVE ale BREXITULUI: Oxford si alte universitati de renume din UK si-ar putea infiinta sateliti in Franta

Universitatea Oxford ar putea pune capat unei traditii de 700 de ani, infiintand primul sau campus in strainatate, in replica la Brexit. Oficiali francezi au facut oferte similare si altor universitati britanice de renume. Oficiali francezi s-au intalnit, saptamana trecuta, cu membri ai conducerii Oxford si au discutat o serie de propuneri noi care ar putea garanta finantarea viitoare din partea UE pentru o baza “satelit” la Paris, relateaza The Telegraph, informeaza News.ro.

Mai exact, oficialii francezi au explicat ca orice campus deschis in Hexagon ar putea avea statut legal francez si primi fonduri UE. Un purtator de cuvant al Oxford University a declarat ca nu a fost luata inca nicio decizie. “Oxford a fost o universitate internationala pe tot parcursul istoriei sale si este hotarata sa ramana deschisa lumii, indiferent de cum va arata peisajul politic in viitor”, a adaugat el.

Si alte universitati, inclusiv Warwick, au fost abordate de asemenea cu ideea de a construi campusuri noi la Paris, incepand din 2018. Fostul director general al Ministerului francez al Educatiei, Jean-Michel Blanquer, a confirmat ca sunt in curs eforturi pentru a atrage cele mai bune universitati din Marea Britanie pe celalalt mal al Canalului Manecii.

Blanquer, care este decan al Scolii Superioare de Stiinte Economice si Comerciale (Ecole Superieure des Sciences Economiques et Commerciales, ESSEC), a declarat ca planurile pentru un nou campus international sunt deja in curs la Universite Paris Sienne – o asociatie de 10 universitati din capitala Frantei. Blanquer si-a exprimat speranta de a atrage “universitati de cel mai mare calibru”, pentru a “pastra relatiile construite cu partenerii lor din Europa”.

“De aceea, am ales sa actionam foarte concret, pentru a le oferi posibilitatea de a-si continua evolutia alaturi de noi”, a adaugat el. “Ideea este simbolica, sa spunem, dupa Brexit: Vrem sa construim poduri, iar viata academica nu este complet dependenta de problemele politice”, a afirmat decanul francez. “Vrem sa le spunem universitatilor britanice: Pentru voi poate fi un joc in care toata lumea castiga. Sa avem institutii de mare calitate din Marea Britanie care lucreaza pe teritoriul nostru, interactionand in termeni de cercetare si colaborare”, a adaugat acesta.

Si alti lideri din domeniul universitar francez analizeaza in prezent planurile si cu Guvernul francez. Mai mult, el se afla in primele etape ale unei consultari cu Executivul UE. “Bineinteles ca este vorba de consideratii politice, dar suntem increzatori ca institutiile europene vor lucra in acest sens, pentru a permite un astfel de proiect”, a explicat el. Francois Germinet, presedintele Universitatii Cergy-Pontoise, a afirmat ca proiectul ar reprezenta un “teren extraordinar pentru experimentare”, ce ar permite o noua relatie intre Marea Britanie si Europa.

Comisia Europeana, care monitorizeaza proiecte de finantare a educatiei superioare in UE, precum programul Horizon 2020 – ce include fonduri de peste doua miliarde de dolari pentru universitatile britanie -, ar putea garanta ca Oxford si alte institutii de studii superioare vor avea acces in continuare la fonduri si colaborare pentru cercetare.

In timp ce viitorul universitatilor britanice in Europa ramane neclar, profesori universitari de renume au avertizat parlamentarii de la Londra ca Brexit ar putea duce la “cel mai mare dezastru” pentru educatia superioara, daca vor fi retrase fondurile europene pentru cercetare.

Profesorul Alastair Buchan, numit recent director pentru strategia pentru Brexit la Oxford University, a declarat luna trecuta ca accesul la Europa este crucial pentru ca universitatea sa isi pastreze locul in elita. “Trebuie sa fim absolut siguri ca suntem deschisi; fiecare student si fiecare angajat care vine la Oxford este un beneficiu pentru aceasta tara, pentru ca recrutam calitate, oameni care joaca la varf”, a atras el atentia.

“Marea Britanie gazduieste unele dintre cele mai bune universitati si institutii de cercetare din lume si intentionam sa asiguram cel mai bun rezultat posibil pentru baza de cercetare britanica atunci cand iesim din UE”, a spus si purtatorul de cuvant al Departamentului britanic pentru Strategie de Afaceri, Energetica si Industriala. Initiativa vine dupa ce Franta a lansat luna aceasta o adevarata ofensiva de sarm pentru a atrage bancheri britanici, dupa ce Regatul Unit a votat pentru iesirea din Uniunea Europeana.

Sursa foto: the guardian