Efectele noului Cod de Procedura Penala: Peste 300 de persoane sub control judiciar, 24 de arestati la domiciliu

In primele doua saptamani ale lunii februarie, au fost dispuse, la nivel national, masuri preventive, in conformitate cu prevederile Noului Cod de Procedura Penala, fata de 335 de persoane, se arata intr-un comunicat al Politiei Romane.

Dupa intrarea in vigoare a Noului Cod de Procedura Penala, 301 persoane au fost puse sub control judiciar, 10 persoane au fost puse sub control judiciar pe cautiune,  iar 24 de persoane sub arest la domiciliu.

Odata cu intrarea in vigoare a noilor prevederi procesual penale, au fost operationalizate Birourile de Supraveghere Judiciara de la nivelul IGPR, DGPMB si IPJ-uri, precum si compartimentele constituite la nivelul politiilor municipale, altele decat cele resedinta de judet.

In comunicat se mai arata ca, la nivelul IGPR, a fost elaborata o metodologie privind supravegherea persoanelor fata de care s-a dispus masura controlului judiciar, controlului judiciar pe cautiune sau arestului la domiciliu, pentru aplicarea, la nivel national, in mod unitar, a prevederilor legale. De asemenea, a fost dezvoltata o aplicatie informatica pentru evidenta acestora.

Citeste si: Administratia Nationala a Penitenciarelor: 122 de detinuti, eliberati in prima zi a noilor coduri 

Conform noii legislatii, masura arestului la domiciliu consta in obligatia impusa inculpatului, pe o perioada de cel mult 30 de zile, de a nu parasi imobilul unde locuieste, fara permisiunea organului judiciar care a dispus masura sau in fata caruia se afla cauza si de a se supune unor restrictii stabilite de acesta.

Pe durata arestului la domiciliu, inculpatul are obligatia de a se prezenta in fata organului de urmarire penala, a judecatorului de drepturi si libertati, a judecatorului de camera preliminara sau a instantei de judecata ori de cate ori este chemat.

El nu are voie sa comunice cu persoana vatamata sau membrii de familie ai acesteia, cu alti participanti la comiterea infractiunii, cu martorii ori expertii, precum si cu orice alte persoane care nu locuiesc in mod obisnuit impreuna cu el sau care nu se afla in ingrijirea sa.

Sursa foto: gandul.info