Efectul NEASTEPTAT al sportului asupra organismului

Oamenii de stiinta au descoperit ca practicarea constanta a sportului poate fi cheia pentru limitarea si chiar inversarea procesului de imbatranire a pielii, iar cine face miscare are o piele tanara, supla si frumoasa mai mult timp, potrivit unui studiu realizat de cercetatori canadieni.

Astfel, cercetatori de la Universitatea McMaster din Canada apreciaza intr-un studiu recent ca secretul pielii frumoase sta in sport. Studiul lor, publicat in revista PNAS si prezentat la Congresul Societatii americane de medicina sportiva, arata ca o activitate fizica practicata trei ore pe saptamana duce la intinerirea considerabila a pielii.

Citeste si: Motivul SURPRINZATOR pentru care ne INGRASAM daca ne lasam de FUMAT

Cercetatorii au desfasurat cercetarile pe circa 30 de voluntari cu varste cuprinse intre 20 si 84 de ani, analizand o anumita parte a corpului: pielea de pe fese, expusa foarte rar razelor soarelui, contrar celei de pe fata, care imbatraneste mai repede. Ei au prelevat probe din epiderma si derma. Rezultatele au aratat ca “sportivii” de peste 40 de ani aveau o piele mai tanara cu 20 de ani fata de sedentarii de aceeasi varsta.

Epiderma si derma celor din urma erau mult mai lasate, mai uscate si mai putin elastice. Avantajele nu se opresc insa aici pentru ca sportul poate chiar inversa procesul de imbatranire. Astfel, s-a constatat o intinerire cu circa zece ani la persoanele sedentare de peste 65 de ani care facusera trei sedinte pe saptamana pe bicicleta de apartament timp de trei luni. “Este un lucru remarcabil”, a spus dr. Mark Tarnopolsky, autorul principal al studiului.

Citeste si: Ce sa mananci dupa masa de PASTI ca sa nu te ingrasi

Nu se cunosc prea bine motivele acestui proces, dar raspunsul ar putea fi in moleculele numite citokine, ce transmit informatii intre celule prin circulatia sanguina. “Este uimitor modul complex in care miscarea ne schimba corpul”, adauga dr. Tarnopolsky, precizand in schimb ca este imposibil de conceput o metoda antirid miraculoasa. Cel mai bun mijloc ramane insa exercitiul fizic, caruia i se atribuie deja o lista lunga de avantaje pentru sanatate.

Sursa foto: acasa.ro