Egipt: 529 de sustinatori ai lui Morsi, condamnati luni la moarte

Un tribunal egiptean a condamnat la moarte luni, in prima instanta, 529 de sustinatori ai fostului presedinte islamist Mohamed Morsi, destituit de armata pentru violente comise in cursul verii, au anuntat surse judiciare. In total, cel mai important proces din istoria Egiptului, implica un numar de 1.200 de persoane.

Dintre cei 529 de sustinatori ai lui Morsi, doar 153 sunt detinuti, ceilalti fiind fugari, au mai spus aceleasi surse, precizand ca 17 acuzati au fost achitati.

Procesul a inceput sambata, iar alte 700 de persoane sunt citate sa compara marti, inclusiv o serie de cadre din cadrul miscarii Fratii Musulmani, din care provine Morsi. Si in acest lot, majoritatea acuzatilor sunt fugari.

Intre acuzati se afla numerosi lideri ai confreriei islamiste a lui Morsi, inclusiv liderul suprem Mohamed Badie, acuzati de violente care au cauzat moartea a doi politisti si atacuri asupra unor bunuri publice si private pe 14 august, in aceasta provincie.

Este pentru prima data cand atat de multe persoane sunt judecate intr-un singur caz, in contextul in care numeroase procese impotriva unor islamisti sunt deschise de la destituirea, pe 3 iulie, a lui Morsi.

Citeste si: EGIPT: CEL MAI IMPORTANT PROCES DIN ISTORIA TARII INCEPE SAMBATA

De la destutirea acestuia, noile autoritati au lansat o reprimare implacabila care s-a soldat cu cel putin 1.400 de morti, potrivit Amnesty International (AI), majoritatea pe 14 august, in contextul dispersarii unor miscari de ocupare pro-Morsi la Cairo. In plus, in decurs de opt luni, mii de islamisti au fost arestati si sunt judecati, la fel ca liderii lor, care risca pedeapsa cu moartea, inclusiv Morsi.

De opt luni, sustinatorii acestuia manifesteaza frecvent, cerand revenirea lui la putere. Reuniunile lor au degenerat adesea in confruntari cu fortele de securitate.

Miscarea Fratii Musulmani a fost clasata drept grupare “terorista” in decembrie de catre autoritati, in urma unui atentat care a fost revendicat ulterior de catre o miscare jihadista fara legaturi cu confreria islamista – care exista de 85 de ani.

Sursa foto: telegraph.co.uk