EGIPT: VERDICTUL final in cazul CONDAMNARII la MOARTE a lui MOHAMED MORSI a fost amanat

Tribunalul Penal din Cairo a amanat marti pentru 16 iunie VERDICTUL FINAL in privinta CONDAMNARII LA MOARTE a fostului presedinte islamist MOHAMED MORSI si a altor lideri ai FRATIEI MUSULMANE, pentru planuirea unei evadari in masa dintr-o inchisoare in 2011, transmit Reuters si DPA.

Motivandu-si decizia de amanare, judecatorul Shaaban al-Shami a declarat ca instantei de-abia i-a parvenit avizul Marelui Muftiu, principala autoritate islamica a tarii, cu privire la autorizarea sau nu a pedepsei cu moartea. In urma cu doua saptamani, Al-Shami a deferit cazul Marelui Muftiu pentru un aviz, asa cum prevede legea in cazul sentintelor capitale.

CITESTE SI: EGIPT: Fostul presedinte MOHAMED MORSI, CONDAMNAT la MOARTE

Procurorii i-au inculpat pe MOHAMED MORSI si pe alti lideri ai FRATIEI MUSULMANE pentru conspiratie cu organizatii islamiste straine in vederea atacarii inchisorilor in timpul revoltei din 2011 in urma careia a fost alungat fostul presedinte HOSNI MUBARAK.

Pe langa MOHAMED MORSI, alti 105 de acuzati — lideri ai FRATIEI MUSULMANE, precum si presupusi membri ai gruparii palestiniene Hamas, judecati in contumacie — sunt vizati de pedeapsa capitala in acest proces. Inculparile au survenit dupa ce armata, condusa atunci de Abdel-Fattah al-Sissi, ales intre timp presedinte, l-a demis pe MOHAMED MORSI la mijlocul lui 2013, in cursul unor proteste de masa.

MOHAMED MORSI — ales presedinte in mod democratic in 2012 — si alti lideri ai Fratiei s-au numarat printre miile de detinuti care au fost eliberati in circumstante controversate in timpul haosului creat de revolta din 2011. Tot pentru 16 iunie a fost amanat verdictul intr-un dosar conex, in care 16 lideri ai Fratiei Musulmane au fost condamnati la pedeapsa capitala pentru spionaj. FRATIA MUSULMANA a calificat aceste procese drept farse politice, iar Amnesty International le-a descris ca ‘grosolan de nedrepte’.

Atat procuratura, cat si acuzatii vor avea dreptul la recurs, indiferent de verdict. Daca acesta va fi pedeapsa capitala, recursul va decurge automat.

FRATIA MUSULMANA, care a castigat alegerile parlamentare si prezidentiale dupa caderea lui Mubarak, a fost supusa unor puternice represalii dupa alungarea lui Morsi. Sute de demonstranti, in majoritate islamisti, au fost ucisi in confruntari cu fortele de securitate sau in timpul protestelor. Potrivit unor activisti, peste 40.000 de persoane, mai ales islamisti, au fost incarcerate sau inculpate.

CITESTE SI: SUA, ”PROFUND INGRIJORATE” de decizia CONDAMNARII la MOARTE a lui MOHAMED MORSI

De cealalta parte, 700 de membri ai fortelor de securitate au fost ucisi, majoritatea victime al gruparilor jihadiste, conform cifrelor oficiale ale Consiliului National pentru Drepturile Omului.

Sursa foto: realitatea.net