El este omul care l-a împușcat, de patru ori, pe Papa Ioan Paul al II-lea!

Pe 13 mai 1981, la Vatican, turcul Mehmet Ali Agca, un mercenar fără orientare politică, membru al organizației teroriste ”Lupii Gri”, trage patru gloanțe în Papa Ioan Paul al II-lea, în încercarea de a-l asasina. Rănit, Papa Ioan scapă. Agca este eliberat în 2000, la stăruința Suveranului Pontif, cu care se întrevede. Pe 27 decembrie 2014, Agca cere o întrevedere cu Papa Francisc, dar este refuzat de către acesta.

Mehmet Ali Agca, născut în a noua zi de ianuarie, 1958, în Hekimhan, Malatya, Turcia, a fost implicat, de mic, în probleme de tot felul. Membru al găștilor de cartier, a început să fure fie în țara natală, fie în Bulgaria, unde ajungea de multe ori pe an. În Siria, a deprins, într-o tabără de două luni, tehnica mânuirii armelor, de la cei din Frontul Național pentru Eliberarea a Palaestinei, grupare marxistă. Apoi a făcut pasul spre înregimentarea în ”Lupii Gri”, mișcare ultra-naționalistă turcă.
 
Citește și: CINE ESTE BODYGUARDUL PERSONAL AL SUVERANULUI PONTIF? “L’OMBRA DEL PAPA” L-A SALVAT DE LA MOARTE DE DOUĂ ORI

După zeci de ”întâlniri” cu poliția, Mehmet Ali Agca începe să se învrârtă în spațiul Mării Mediterane, din august 1980. Devine ”Vilpieri”, umblă numai cu pașapoarte false. Pe 10 mai 1981 intră în Roma, venind cu un tren de la Milano. Are trei complici: un compatriot turc și doi bulgari. Plănuiesc să-l asasineze pe Papa Ioan Paul al II-lea. Pe 13 mai 1981, toți se află în Piața Sf. Petru. În momentul în care Suveranul Pontif trece prin fața sa, Aga a tras cu pistolul său semiautomat ”Browning”, de 9 mm. Imediat, a încercat să fugă, dar Camillo Cibin, șeful securității, l-a prins . Papa a fost atins de patru gloanțe: două l-au lovit în stomac, unul în brațul drept, ultimul, în mâna stângă. Alte două persoane sunt rănite ușor. Speriat, Oral Celik, unul dintre cei ce trebuiau să detoneze bomba, pentru a se face nevăzuți, nu apucă să acționeze.

Suveranul Pontif pierde 3/4 din cantitatea de sânge și este operat imediat, șase ore. Înaintea de a intra în intervenție, Papa Ioan Paul al II-lea este perfect conștient!

În iulie 1981, Agca este condamnat la închisoare pe viață în Italia. În 1983, Papa îl vizitează și discută în privat. La final, asasinul îi sărută inelul. Peste ani, în 1987, avea să-i cunoască familia și, 10 ani mai târziu, fratele. ”Cum ați supravițuit?”, a fost una dintre întrebările turcului. ”Am crezut mereu în Fecioara Maria de la Fatima”, cea care, conform celor petrecute în 1917, ar fi prevestit că ”un episcop în alb va fi atacat”. Ioan Paul al II-lea îi cere președintelui italian în funcțiune, Carlo Azeglio Ciampi, să-l elibereze pe atacator. Acest lucru se petrece în 2000, pe 18 ianuarie. Este extrădat în Turcia, unde este arestat imediat, pentru asasinarea, în 1979, a unui ziarist, Abdi Ipekci, precum și pentru asaltul a două bănci. Va fi eliberat, din nou, pe 18 ianuarie 2010.

Cu cinci ani în urmă, pe când Papa Ioan Paul al II-lea se găsea bolnav, Agca i-a scris o lungă depeșă. Suveranul Pontif avea să se stingă pe 2 aprilie 2005. Pe 27 decembrie 2014, turcul venea la Vatican, la mormântul recent canonizatului Papă. Aducea cu el un buchet de trandafiri, pe care-l depunea acolo. Cerea o întrevedere cu cel de-al 266 papă al omenirii, dar Francisc I nu accepta.

Cât despre motivațiile încercării de asasinat, pistele sunt multiple. S-a spus că Papa susținea faimosul sindicat polonez ”Solidaritatea”, și că Agca ar fi fost ”prelungirea” KGB-ului. Apoi s-a vorbit despre apartenența sa la Frontul Popular pentru Eliberarea Palestinei, dar cei de acolo au negat. Plus CIA, FBI, grupări teroriste de tot felul. Actualmente, Mehmet Ali Agca, 61 de ani, trăiește în Turcia. În 2017 a fost la Fatima, pentru a celebra 100 de ani de la faimoasele apariții…

Sursa foto: Antena 3