EL VA FI NOUL PRESEDINTE AL ROMANIEI

ALEGERI PREZIDENTIALE 2014 – TURUL II. Cu cateva ore inainte de alegerile prezidentiale de duminica, 16 noiembrie, cu totii ne intrebam cine va iesi invingator din batalia pentru Cotroceni: Klaus Iohannis sau Victor Ponta? In vreme ce romanii au asteptat o dezbatere electorala serioasa si profesionist organizata, din pacate nu au avut parte decat de doua talk-show-uri care au incercat sa acopere principalele teme prezidentiale. Jurnalistii de la Digi 24 au realizat o confruntare virtuala Iohannis-Ponta, unde cei doi candidati au fost pusi fata in fata, la fel si raspunsurile lor la marile probleme ale Romaniei.

Dincolo de bruiajul mediatic al campaniei, Digi24 ofera telespectatorilor „dezbaterea” sau ce-ar fi trebuit ea sa fie. Cei doi canididati sunt, virtual, unul langa celalalt, exprimandu-se in legatura cu marile teme, marile preocupari, adica ceea ce ar fi trebuit sa fie, de fapt, subiectele tuturor dezbaterilor.

Despre votul din diaspora

ALEGERI PREZIDENTIALE 2014 – TURUL II. A fost o tema dominanta a celor celor doua saptamani dintre turul I şi turul II: votul in diaspora. Şi pare sa ramana o problema practic nerezolvata cu doua zile inainte de scrutinul decisiv. Pe 2 noiembrie, in multe tari de Europa, a fost haos la vot: sectii putine, cozi multe şi lungi. Şi un uriaş sentiment de frustrare fara frontiere. O alta certitudine e ping-pong-ul institutional. Biroul Electoral Central spune ca Ministerul de Externe poate suplimenta numarul sectiilor de votare din strainatate. Ministerul spune sa faca BEC asta. Desigur, a fost un subiect despre care Victor Ponta şi Klaus Iohannis au avut ceva de spus la Digi24.

Citeste si: PROTESTE AMPLE IN TARA. Manifestantii au scandat “Plagiatorul ne fura viitorul” si “Klaus, Klaus, Klaus, scapa-ne de Mickey Mouse!” VIDEO

Victor Ponta: E inadmisibil ca un cetatean roman sa vrea sa voteze la Paris, Londra si sa nu poata. Disfunctionalitatile de duminica nu le-a programat nimeni. A fost acelasi numar de sectii, un numar putin mai mare de participanti, a fost o procedura care in Romania n-a creat nicio problema.

Klaus Iohannis: Oricine merge in tarile unde functioneaza sistemul vede ca asa se face. De ce s-au dus 200.000 de romani din diaspora sa voteze pentru mine? S-au dus fiindca le promit un sistem asa cum il stiu cei din Anglia, Franta, asa trebuie sa fie si la noi. Sa fim mai asezati, fara galagie, sa rezolvam problemele, pentru Dumnezeu. Avem o clasa politica ce urla la TV si solutii nu sunt. Sunt oameni care s-au dus 800 de km sa ma voteze, au mai stat 5 ore la coada si nu au votat.

Victor Ponta: Prin deciziile luate de BEC, pentru care punem toate resursele, inclusiv responsabilitatea conducerii MAE, trebuie ca pe 16 noiembrie sa voteze toti cetatenii. La 21.30 se spunea ca nu-i lasam sa voteze, dar la Paris inca se voteaza.

ROMANIA PROTESTEAZA, IAR VICTOR PONTA TINE CUVANTARE LA PALATUL PARLAMENTULUI DE REFACERE A USL

Despre pericolul divizarii

ALEGERI PREZIDENTIALE 2014 – TURUL II. „Se rupe tara!”, s-a strigat in campanie. „Pericolul divizarii e uriaş”, tuna ecoul electoral. Este aceasta o problema reala in Romania anului 2014? in mod sigur, a fost o tema lansata in campanie. A venit dinspre echipa lui Victor Ponta şi a fost una dintre armele folosite des impotriva lui Klaus Iohannis.

Klaus Iohannis (intrebat daca ruperea Transilvaniei e o tema): Astfel de teme false apar atunci cand acesti oameni de tip PRM sunt cooptati pentru niste voturi. Cum poate cineva sa vina in 2014 sa afirme ca cineva vrea sa rupa Ardealul sau sa duca la o invrajbire a ardelenilor impotriva oltenilor? Sunt cretinisme. Sa vii in 2014, de dragul catorva voturi, sa spui… asta nu e admisibil. Nu mi-a trecut nici prin gand ca cineva din politica poate afirma asa ceva. Imediat au iesit si alte lucruri care de care mai urate, nu s-a terminat bine intelegerea in sptelor usilor, iese Vadim si spune ca Nastase a facut lucruri bune, la fel Hrebenciuc. Ce sa credem? Dupa ce castiga Ponta le da drumul la toti. Adopta amnistia, asta e viitorul pe care ni-l pregatesc, gratiati toti coruptii, invrajbirea populatiei pentru a fi condusa mai usoara.

Victor Ponta: Nu cititi in fiecare zi ca daca Ponta castiga luam Romania in spate si o ducem la Moscova, ca desfiintam DNA. Sunt elemente propagande identice cu 2009, si atunci Geoana ne ducea la ruşi. Aceiaşi oameni au facut campanie pentru Basescu, aceiasi fac pentru Iohannis.

Klaus Iohannis: Am crezut ca am depasit abordarile dupa Iliescu, nu am scapat. Un tanar politician vine cu vechile metehne ale FSN si ale PDSR si iata acum repune pe tapet intr-o alianta dedicata raului niste lucruri peste care cu greu a trecut Romania. Nu se poate sa revina cu astfel de mizerii. Din nefericire, de fericire mult ori, mai ales in vremuri cand oamenii sunt saraci, aceste abordari xenofobe, soviniste si populiste au un public.

Victor Ponta: in egala masura, Szilagy e extrem de radical in cealalta parte. Are un program extrem de ne-european. Daca s-ar aplica, am avea si Scotia, Catalunia. Spre deosebire de aceasta tendinta centrifuga, şansa Europei e sa fie mai unita, nu mai descentralizata, pentru ca se va distruge de tot. La fel si pt Romania. Am tot respectul si inteleg foarte bine specificitatea regiunilor, incepand cu Ardealul. in egala masura Maramureş, Bucovina.

Citeste si: BROKERUL CRISTIAN SIMA: IL VOI VOTA PE IOHANNIS, DOAR UN NEAMT POATE AVEA COLOANA VERTEBRALA. E SINGURUL PRIMAR CARE NU NEGOCIAZA

Despre economie

ALEGERI PREZIDENTIALE 2014 – TURUL II. „Avem excedent bugetar”, a anuntat, cu mandrie, premierul-candidat la preşedintie. Sunt bani care ar fi trebuit sa mearga in investitii, dar asta nu s-a mai intamplat. Drept urmare, Guvernul promite sa ii directioneze acum catre plata salariilor caştigate de bugetari la tribunal. Klaus Iohannis contraataca: excedentul rezultat din nerealizarea investitiilor nu e nici performanta guvernamentala, nici motiv de mandrie.

Victor Ponta: Regret altceva. Spre deosebire de situatia mea, am preluat Guvernul cu un buget deja facut, cu un deficit pe 2011 de 4,8% din PIB, 6 mld. euro cheltuieli mai mari decat venituri si il voi lasa – sper – lui Tariceanu prima oara in istorie zero. Dupa 10 luni avem excedent bugetar 400 milioane de lei. Am incasat mai mult decat am cheltuit. Sigur, sunt invidios pe cel ce vine dupa mine. Sunt rezultatul unor sacrificii din ultimi ani, cand am strans cureaua, cand DNA-ul foarte bine a facut, ca ne-a ajutat anul asta enorm in evaziune. Ce as putea sa fac cu acest spatiu sa ma ajut la anul? Atunci a venit ideea de la tanara ministra de Finante, o idee foarte buna. Romania are de platit titluri executorii, hotarari judecatoresti catre profesori, magistrati, care au dat in judecata guvernul Boc. Guvernul Boc le-a reeşalonat. Mai avem de platit pana in 2015-2016 5,7 mld lei. Daca am plati aceste titluri cand avem acest spatiu bugetar se intampla trei lucruri bune.

Klaus Iohannis: Terminam 2014 in cea mai mare prostie bugetara posibila, cu 24% investitii nerealizate. Terminam cu excedent bugetar si se mai duce si la televizor si se lauda cu asta, probabil crezand ca majoritatea dintre noi nu intelege despre ce e vorba. Daca nu ai fost capabil sa cheltui banii pe care i-ai avut, iti raman in buzunar si te trezesti ca fraierul ca autostrada n-ai facut-o, drumul nu l-ai facut. Sigur ca ramai cu banii”, a spus el.

Citeste si: PONTA SI GADEA AU BOXAT IN GOL LA ULTIMA PSEUDO-DEZBATERE TELEVIZATA UNDE N-A FOST NIMIC DE DEZBATUT

Despre politica externa

ALEGERI PREZIDENTIALE 2014 – TURUL II. O luna şi jumatate de campanie electorala oficiala, plus multe alte luni in care absolut tot ce s-a intamplat in viata politica romaneasca a fost, de fapt, in numele zilei de duminica, 16 noiembrie. Miza e uriaşa. Romania incheie un capitol. O perioada de 10 ani – cu bune, cu rele, cu multe tonuri şi degradeuri. incotro va privi Romania de luni, 17 noiembrie. Est sau vest – este una dintre marile intrebari. America şi Occidentul sau China şi Rusia. Avem doar foc alb şi negru sau e vorba din nou de nuante? Iata vad lucrurile Klaus Iohannis si Victor Ponta.

Victor Ponta: in doi ani si jumatate am avut ocazia sa vorbesc cu liderii politici regionali si m-am referit la urmatorul lucru – Romania este un partener loial, dar in acelasi timp nu un simplu actor care reactionaza.

Klaus Iohannis: Numai si numai impreuna cu partenerii nostri, numai impreuna cu UE si SUA, numai impreuna cu NATO, putem sa actionam prin orice hotaram impreuna cu partenerii incat toata lumea, in special Rusia, sa revina in zona in care se respecta tratatele nationale.

Victor Ponta: E o mare amenintare, pentru ca e in mijlocul Europei. Orice tara membra UE, indiferent de restrictiile economice, orice tara UE si NATO care rupe frontul solidaritatii e un mare pericol pentru ceilalti. Aceasta minciuna care se spune jurnalistilor ca sunt prieten cu Viktor Orban – e singurul premier din Europa cu care n-am avut intalnire bilaterala. Ideea e ca o vad ca un mare pericol pentru solidaritea UE si a NATO.

Klaus Ihannis: Voi fi in primul rand omul romanilor, in al doilea rand presedintele care duce Romania spre Occident si in al treilea rand presedintele care vrea parteneriat si cu NATO si cu SUA si cu UE, vreau aceste lucruri pentru tara mea, nu pentru mine.

Victor Ponta: imi doresc si eu sa fac ce face SUA, UE şi guvernul Germaniei, de ce sa nu fac ce fac ei? Nu ma lasa dl. Meleşcanu sa duc Romania in China.

Despre Republica Moldova

ALEGERI PREZIDENTIALE 2014 – TURUL II. Relatia cu Republica Moldova este una absolut speciala. Cu acest lucru sunt de acord ambii candidati la Preşedintie. Klaus Iohannis si Victor Ponta vorbesc, in egala masura, despre importanta parcursului european al Moldovei şi despre rolul pe care Romania trebuie sa il joace aici.

Victor Ponta: Nu le spun celor din jur ce sa faca. Pot sa fac altceva. Am pus foarte mare accent pe relatia nu doar sentimentala, ci si pragmatica cu Moldova. Dincolo de intalnirile cu oamenii politici, in 27 aug 2013 am inceput gazoductul Iasi-Ungheni, in 27 august 2014 l-am terminat. Am cumparat 1700 de microbuze pentru scolile din Romania, am cumparat si pentru Moldova, am finantat teatrul din Bucureşti, l-am finantat si pe cel din Cahul. Lucruri concrete care au facut ca sondajele sa arate ca Romania e cel mai bun prieten.

Citeste si: IOHANNIS: SONDAJELE ACL ARATA O DIFERENTA DE 1% INTRE MINE SI PONTA IN ULTIMA SAPTAMANA

Klaus Iohannis: intre Romania si Moldova exista o relatie unica in Europa. Nu exista alta situatie unde doua state au limba comuna, istorie comuna, aspiratie comuna. Aceasta relatie speciala trebuie cultivata si amplificata mai ales de noi fiindca suntem tara mai mare, membra in UE, si ei vor sa devina, avem obligatia istorica sa-i sprijinim cu tot ce putem.„

Despre mandria de a fi roman

ALEGERI PREZIDENTIALE 2014 – TURUL II. Criticile din afara – o alta chestiune asupra careia cei doi finalişti au pareri diferite. Pentru Victor Ponta, lucrurile sunt clare: sa nu ne mai certe atat Occidentul! O atitudine care i se pare cel putin exagerata contracandidatului sau, Klaus Iohannis.[

Victor Ponta: De la PPE, si in 2012 si in 2013 se adreseaza noua romanilor- nu aveti voie sa faceti aia, aia nu, o sa va spunem in MCV, mi se pare un fel de parti-pris, aceasta atitudine trebuie redusa din partea celor de la PPE, este manisfestat din 2012 incoace in mod constant, un tip de agresivitate care din punct de vedere al multor romani este ofensatoare. Inevitabil, intr-o campanie electorala, cand tii partea cuiva, e greu sa fii obiectiv, nu poti sa fii si arbitru si suporter al unei echipe, eu sunt convins ca niciodata in relatiile cu oameni politici din Polonia sau Ungaria, domnii de la PPE nu se adreseaza atat de ofensator, este un lucru de indreptat.

Klaus Iohannis: Vedem un premier Ponta care cand se spune ceva de Bruxelles, e ofuscat, se supara, adica cum vin aia sa ne spuna noua ce sa facem? Fu vorba de o vizita a presedintelui PPE in Romania, nu a zis dl. Daul nimic de dl. Ponta, nu a fost vorba de nicio chestiune….se trezeste dl Ponta vorbind la televizor ca aia din PPE sa nu mai vina sa dea indicatii. Pai nu va suparati, cine e acest Ponta de are o abordare antieuropeana?

Victor Ponta: Cer mai mult respect, parerea mea este ca este o reminiscenta a epocilor fanariote, cand daca voiai sa schimbi un conducator te duceai la Stambul, sultanul il chema, ii taia capul si te punea pe tine. Ar trebui doar sa avem un pic mai multa consiinta a faptului ca suntem cetateni europeni egali, nu de rangul doi.

Citeste si: IOHANNIS, CATRE ROMANI: SE POATE SI ALTFEL DECAT CU SCANDAL SI VORBE GOALE. VA CHEM LA VOT SA SCHIMBAM IMPREUNA ROMANIA!

Klaus Iohannis: Avem un premier foarte deranjat daca cineva din Europa il critica, acelasi premier care nu-i foarte lamurit ca trebuie sa ne spuna americanii ce sa facem. Se duce in China, covor rosu si se apuca si spune cu voce tare ca el felicita marele Partid Comunist chinez. Eu nu vreau un presedinte care lauda Partidul Comunist chinez, ci democratia vest-europeana.

Victor Ponta: E un gen de mesaj transmis in ultimii 10 ani – trebuie sa vina americanii sa faca ordine, pentru ca noi nu putem, sa vina europenii sa ne conduca, pentru ca nu putem. Avem foarte mult de invatat de la americani si europeni, dar nu doar din afara vin lucrurile bune. Faptul ca esti roman nu e un dezavantaj in Romania.

„Ce fel de presedinte promit ca voi fi”

ALEGERI PREZIDENTIALE 2014 – TURUL II. Dezbinarea, radicalizarea taberelor pro şi contra – acesta este unul dintre marile reproşuri care i se aduc lui Traian Basescu dupa cei 10 ani pe care i-a petrcut la Cotroceni. Şi impune, aproape firesc, un anume fel de promisiune a finaliştilor in legatura cu felul in care ei vor indeplini functia, daca o vor obşine la vot. Ce fel de preşedinti promit ca vor fi Klaus Iohannis şi Victor Ponta in epoca post-Basescu:

Victor Ponta: Am anuntat premierul – daca voi ajunge presedinte -, am anuntat un consilier, trebuie o echipa.

Klaus Iohannis: in orice organizatie si intotdeauna se cauta oameni capabili, performanti care sa conduca. Tot timpul se cauta oameni buni, si in politica, si in firmele private. Intotdeauna sunt prea putini.

Victor Ponta: O sa anunt lucruri pe care vreau sa le fac. Realitatea este ca daca vrei sa fii in secolul 21 preşedintele unei tari, ai nevoie de o echipa si sunt inca la varsta la care primesc sfaturi.

Klaus Iohannis: in repetate randuri cand a fost vorba de a aduce pe cineva sa conduca mi-a aratat mie ca sunt apreciat si ca politician si ca manager.

Citeste si: CELE 55 DE MINCIUNI ALE PREMIERULUI VICTOR PONTA. CUM A DEVENIT PLAGIATORUL UN ATENTAT LA STABILITATEA DEMOCRATICA A TARII

Despre negocierile pentru turul al doilea

ALEGERI PREZIDENTIALE 2014 – TURUL II. La inceput, au fost 14. Doar doi au intrat in finala. Catre cine isi vor indruma alegatorii cei 12 ieşit din cursa dupa primul tur – aceasta a fost dominanta primelor zile de dupa 2 noiembrie. Klaus Iohannis a fost categoric: voturile oamenilor nu se negociaza, se castiga. A caştigat şi sustinerea Monicai Macovei. Victor Ponta i-a adus alaturi de el, in mod oficial, pe Calin Popescu Tariceanu, Corneliu Vadim Tudor, Dan Diaconescu, Teodor Meleşcanu. Acestea sunt numele cele mai sonore in spatele carora se aduna un procent semnificativ din primul tur. Victor Ponta si Klaus Iohannis, despre negocierea sustinerii pentru turul II:

Victor Ponta: Nu am purtat niciun fel de negocieri. Nici nu cred ca vom purta.

Klaus Iohannis: Este un semnal foarte bun daca un politician de clasa d-nei Macovei a fost convins de candidatura mea si de programul meu.

Victor Ponta: Eu le respect pe cele doua candidate si ii respect pe toti cei care le-au votat si nu cred ca o sa obtin niciun vot de la ei. Am explicat cum vad eu functia de preşedinte, sunt obligat fata de toti romanii.

Klaus Iohannis: Eu sincer sunt bucuros ca dna. Macovei a adus pe tapet aceste teme – statul de drept, independenta justitiei. E ele se gasesc in programul meu cu care m-am prezentat in fata electoratului.

Victor Ponta: Nu e vorba de negociere, am spus clar: orice candidat care nu a intrat in turul doi sau alegatorii care vor sa ma sprijine, eu in primul rand spun da, mi se pare onorant orice vot al unui cetatean roman, pentru ca preşedintele Romaniei este obligat prin Constituie sa fie preşedintele tuturor.

Klaus Iohannis. Nu am avut niciun fel de negociere. Daca dna. Macovei a vazut ca sunt candidatul care doreste aceleasi lucruri, care vine cu un program serios, asa trebuie facuta o politica transparenta si curata, nu cu tot felul de negocieri prin spatele usilor inchise si sa iasa niste grozavii ca acea combinatie PSD si PRM care e jenanta, jignitoare pentru electoratul roman.

Despre contracandidat

ALEGERI PREZIDENTIALE 2014 – TURUL II. Un alt moment interesant la Digi24 a fost provocarea: „descrieti adversarul”. Ce spun Victor Ponta şi Klaus Iohannis unul despre celalalt.

Victor Ponta: Dl. Iohannis este doar un continuator, cu voie sau fara voie, al regimului Basescu. Am o fotografie pe telefon, de la lansarea recenta. Luati chipul dl. Iohannis si-l puneti pe al domnului Basescu si e anul 2012, suspendarea. Eu cred ca e un primar bun de Sibiu, daca va ajunge preşedintele romaniei va ramane tot Basescu preşedintele Romaniei. Cei care l-au sustinut pe Traian Basescu si il sustin pe Iohannis i-au gasit o singura calitate, ca e neamt.

Klaus Iohannis: Celalalt e Ponta. Ca premier a dat chix, a condus un guvern ineficient, a bagat Romania in recesiune. Se termina anul, nu avem buget pe 2015, doar promisiuni cat cuprinde, doar pomeni electorale. Nu avem nicio idee cum va fi 2015. Ce sa asteptam de la cineva care profesional nu a facut mare lucru? A! Ceva notabil a facut, o lucrare de doctorat! si sunt multi care afirma ca este un plagiat, adica a copiat pur si simplu, o copiuta. Deci, un procuror cu o copiuta.

Victor Ponta (intrebat daca Klaus Iohannis e roman): Bineinteles. Daca spun asta, stric campania care spune ca e neamt, ca noi nu stim sa facem lucrurile bine.

indemn la vot

ALEGERI PREZIDENTIALE 2014 – TURUL II. Victor Ponta şi Klaus Iohannis au ajuns la finalul unui maraton electoral cu siguranta epuizant. Miza e uriasa: Romania inchide un capitol din istoria sa recenta. Acum, mingea e in terenul celor peste 18 milioane de romani pe care ambii candidati ii cheama duminica la vot.

Klaus Iohannis: Un singur om schimba lumea daca stie ce vrea pentru oameni.

Victor Ponta: Povestea asta mesianica, in care vine un singur om, nu conteaza cine e in jurul lui, si le rezolva pe toate – a pierit acest mit odata cu sfarsitul mandatului lui Basescu, care era un factotum. S-a dovedit, din punctul meu de vedere, un eşec total.

Klaus Iohannis: Sunt 47% din votanti care nu s-au dus la vot. Pai, fratilor, ce asteptati? Poftiti la vot! E destinul vostru, faceti Romania altfel, transformati Romania intr-una a respectului, a prosperitatii. tine de un vot. E vorba de o jumatate de ora pentru viitorul nostru, al tuturor.

Victor Ponta: Nu fac niciodata treaba singur, pentru ca nu imi propun sa fac nimic singur, am anuntat premierul, cel pe care il voi propune, am anuntat un consilier, o sa anunt lucruri pe care o sa le fac, realitatea este ceva daca vrei sa fii in secolul 21 preşedintele unei tari, iti trebuie o echipa.