Elena Ceausescu si vrajitoarele din Straulesti

Chiar daca pentru Elena Ceausescu practicile transcendentale erau considerate adevarate erezii, ea insasi poate fi banuita de inclinatii mai putin ortodoxe cand ne gandim ca frecventa adesea casele vrajitoarelor pentru un leac in dragoste sau o citire in viitor, sustine Romania TV.

Ceausestii interzisesera miscarea transcendentala pentru ca, in viziunea lor, se ocupa cu lucruri oculte, neintelese si daunatoare. Cu toate acestea, limitarea lor avea sa se rezume undeva intr-un plan mai putin subtil, pe scara senzantiilor bazale, la descantece si vraji.

Apetenta cuplului Ceausescu pentru vrajitorie si paranormal isi are originea, fara indoiala, in faptul ca, esențialmente, ei ramasesera captivi in spatiul mistic al satului romanesc. Dincolo de bațosenia lor materialista, Elena si Nicolae erau bantuiti de duhuri si moroi, sperand in rezolvari miraculoase cu ajutorul farmecelor.

Ca de obicei, academiciana si savantul de renume mondial, isi alege propria cale catre paranormal, apeland la celebritațile locale,vrajitoarele din Straulesti, mai apropiate ca mentalitate de spatiul oltenesc, spatiu in care femeia trebuie sa faca orice pentru a-si opri barbatul sa calce stramb.

“Elena Ceausescu nu era prea frumoasa si venea sa-l potolesc ca nu cumva sa se ia cu altceva si sa nu cumva sa o lase pe ea. Si venea sa-i fac sa fie indragostit de ea, sa tina la ea si sa fie in popor iubiti. Mi-a spus ca avea o dusmana care a vrut sa-l cucereasca pe sotul ei, pe Nicu”, afirma vrajitoarea Maria Campina.

Despre inclinatiile mai putin ortodoxe ale Lenutei isi aminteste si Camil Roguski care sustine ca Elena Ceausescu isi dadea cate o pasenta la ceas de seara. Obsedata sa nu il piarda pe nea Nicu dupa vreo fata mai oachesa, Lenuta avea periodic cate o zi in care isi chema femeia de seriviciu sa ii dea in carti. Tot Camil Roguski isi aminteste cum aceasta ii punea busuioc sub perna dictatorului pentru a se asigura ca ii va ramane fidel. in obsesia ei de a fi unica femeie, adesea apela la vrajitoare ca sa ii descante de bine.

De altfel, intalnirile Elenei cu vrajitoarele autohtone – cate or fi fost – au lasat urme in memoria vrajitoreasca. Astazi, cele care pretind ca au descalecat de pe maturoi pentru a calca pragul familiei Ceausescu folosesc povestea pentru publicitate, amestecand planurile mistic cu cel al istoriei recente.

Sursa: RTV
Foto: RL