ELENA UDREA, in drum spre CASA dupa ce a fost eliberata. Ce are VOIE sa faca in AREST LA DOMICILIU. UPDATE

Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) a amanat pentru joi pronuntarea pe contestatia depusa de fostul ministru ELENA UDREA la decizia instantei de a o mentine in AREST PREVENTIV in DOSARUL GALA BUTE.

UPDATE 19.05: ELENA UDREA a plecat de la Sectia 14 de Politie dupa ce problema referitoare la adresa la care va sta in arest la domiciliu a fost clarificata. Astfel, ELENA UDREA va sta in arest la domiciliu in locuinta ei din strada Jandarmeriei. La iesirea din sectie ELENA UDREA nu a dorit sa faca declaratii.

UPDATE 17.49: ELENA UDREA se afla de aproximativ doua la Sectia 14 de Politie si are PROBLEME cu domiciliul care a fost stabilit in documente pentru AREST. Astfel, in minuta instantei apare adresa ELENEI UDREA din buletin, de pe bulevardul UNIRII, chiar daca in prezent domiciliul fostului ministru se afla in strada Jandarmeriei.

In buletinul de identitate este trecuta adresa de pe vremea in care ELENA UDREA era casatorita cu DORIN COCOS si locuia intr-un apartament de pe bulevardul Unirii, care in prezent nu ii mai apartine, locuind acum in complexul rezidential Stejarii.

Autoritatile trebuie sa rezolve aceasta eroare materiala, in caz contrar neputand pleca din sectia de politie.

UPDATE 14.44: Avocatul ELENEI UDREA, Marius Striblea sustine ca plasarea clientei sale in arestul la domiciliu este un fapt normal si ca “nu mai este nimic care ar putea sa o reintoarca in arest”. In acelasi timp nu exclude posibilitatea unei schimbari – “nu m-as mira de nimic”.

Striblea spune ca “Udrea nu poate constitui nu pericol pentru opinia publica”. De altfel, fostul ministru “nu s-a opus cercetarii ei, doar a fost reticenta”.

Avocatul tine sa mentioneze ca decizia ca ELENA UDREA sa fie retinuta “nu a avut niciun scop, altul decât umilirea ei”, acest lucru fiind vazut pe parcursul celor 73 de zile de arest, mai ales de judecatorii ICCJ.

Acesta explica si care sunt obligatiile fostului ministru in ceea ce priveste arestul la domiciliu – “are aceleasi conditii legale ca arestul din detentie. Nu poate sa paraseasca apartamentul in care locuieste, nu poate iesi din apartament fara ingaduinta instantei, nu are voie sa ia legatura cu ceilalti inculpati si martori, are obligatia sa se prezinte când e chemata la organul judiciar. Din punctul meu de vedere sunt obligatii corecte, juste”.

Pe de alta parte, referitor la aparitiile publice, Striblea spune ca judecatorii “nu i-au interzis sa vorbeasca cu presa, drept dovada declaratiile de la iesirea din penitenciar”.

“Cred ca va fi prudenta in aparitiile publice, nu va discuta despre dosar pentru a nu se interpreta ca e o contactare indirecta a celorlalte parti”, a declarat avocatul.

UPDATE 14.03: ELENA UDREA a fost ELIBERATA din Penitenciarul Targsor. “Faptul ca eu, Elena Udrea, am putut sa ies astazi pe aceasta poarta arata ca justitia mai are o sansa, ca justitia mai poate sa fie dreapta”, a fostul ministru la iesirea din Penitenciarul de la Targsor.

Fostul ministru a mai declarat ca se simte bucuroasa si ca probabil a trebuit sa treaca printr-o experienta de genul acesta ca sa inteleaga cum stau lucrurile.

“A fost destinul meu sa trec print-o experienta din asta. Multe lucruri nu am stiut si le-am tratat superficial. Astazi sunt 10.000 de oameni care isi pun speranta ca, iesind de aici, o sa fac ceva si pentru ei. Nu am fost surprinsa, stiam ce ma asteapta. Stiu ce se poate intampla cand o parte din justitie se lasa controlata de orgolii, de lupte personale”, a spus ELENA UDREA.

“Daca ar trebui sa pedepsim clasa politica ar trebui sa fiu printre ultimii pedepsiti”, a mai sustinut ELENA UDREA.

Ea a anunta si ca va ramane in politica pentru ca “sunt foarte multe lucruri de schimbat, lucruri de indreptat”, mentionand ca a primit “sute de scrisori de la oameni care cred ca Elena Udrea poate face ceva”.

Fostul ministru a vorbit si despre conditiile din penitenciare si a acuzat ca a “vazut oameni care vorbesc de justitie, despre arest, fara sa cunoasca situatia”, dar a admis ca “asa am fost si eu – am crezut ca sunt lucruri despre care nu ar trebui sa discutam”.

De asemenea fostul ministru a mai vorbit si despre justitia din ziua de azi, “care se face uneori cu abuzuri”. “M-am intalnit in arest cu femei care erau acuzate de infractiuni economice: contabile, directoare economice luate la gramada, luni de zile femei care nu au fost o data chemate sa dea declaratii, femei care aveau copii acasa si care plangeau in fiecare noapte ca stateau acolo si nu intelegeau de ce nu pot sta macar acasa, alaturi de copiii lor. Ar trebui sa fim mult mai atenti la modul in care aplicam legea si la instrumentele pe care le folosim”, a explicat ELENA UDREA.

Pe de alta parte conducerea Penitenciarului Targsor, in frunte cu directorul Stanciu, “sunt oameni minunati care vor sa compenseze lipsa de resurse”, a mai adaugat ELENA UDREA.

ELENA UDREA a fost intrebata de jurnalisti si despre scrisoarea de amenintare pe care a primit-o de la un puscarias. “Amenintarile le las deoparte. Am avut posibilitatea sa ma adresez conducerii penitenciarului, a penitenciarelor la nivel national care au facut anchete, mi-au acordat protectie sporita. Cu atat mai mult cred ca masura aceasta a arestului preventiv este utila nu numai pentru mine, ci şi pentru cei de aici pentru ca era o povara in plus sa imi asigure securitatea in conditiile in care exista aceasta amenintare”, a raspuns ELENA UDREA.

Fostul ministru a tinut sa ceara iertare mamei sale si prietenilor pe care i-a facut sa sufere in ultimele luni, cat timp s-a aflat in spatele gratiilor. “O sa ma duc acasa, sa ma intalnesc cu cu prietenii. Imi cer iertare celor care au fost langa mine, este mai greu pentru cei de afara. Imi cer iertare si celor care s-au bucurat ca am ajuns aici, pentru ca inseamna ca am gresit facandu-i sa se bucure acum. Nu-mi cer iertare pentru acuzatiile care mi se aduc. Daca ar fi sa pedepsim clasa politica, atunci ar trebui sa fiu printre ultimii care sa ajunga aici”, a mai spus fostul ministru.

ELENA UDREA a povestit si ce i-a lipsit cel mai mult in lunile in care s-a aflat in arest preventiv. “N-a fost usor, mi-a lipsit libertatea. Sunt parte a clasei politice si stiu ce se poate intampla daca o parte a justitiei se lasa controlata de politic”, a spus ELENA UDREA.

Fostul ministru a mai declarat ca ii multumeste lui TRAIAN BASESCU pentru sustinerea pe care i-a acordat-o pe perioada cat a stat in arestul preventiv.

Intrebata daca are usa deschisa pentru TRAIAN BASESCU daca vrea sa o viziteze in arestul la domiciliu, ELENA UDREA a raspuns afirmativ. “Da, cred ca eu un moment bun sa le multumesc celor care au vorbit cu onestitate despre situatia in care ma aflu, celor care m-au sustinut. Am vazut oameni care n-au fost de partea mea, care nu m-au simpatizat, dar care au avut puterea sa dezbata acest caz in mod corect si principial. In aceasi timp le multumesc celor care si-au exprimat increderea in Elena Udrea si in mod special domnului presedinte Traian Basescu”, a spus ELENA UDREA.

UPDATE 14.00: Mama ELENEI UDREA si RUXANDRA DRAGOMIR au venit la Penitenciarul Targsor. Mama ELENEI UDREA i-a adus fiicei sale un buchet mare de flori. ELENA UDREA va parasi penitenciarul dintr-un moment intr-altul.

UPDATE 12.00: Magistratii de la Instanta Suprema au admis contestatia fostului ministru si au luat decizia de a o plasa pe ELENA UDREA, inculpata in DOSARUL GLA BUTE, in AREST la DOMICILIU! DECIZIA este DEFINITIVA!

Totodata, atat RUDEL OBREJA, cat si TUDOR BREAZU, inculpati in acelasi dosar, vor fi si ei plasati in AREST la DOMICILIU.

MINUTA: I. Admite contestatiile formulate de inculpatii Udrea Elena Gabriela, Obreja Rudel si Breazu Liberiu Tudor impotriva incheierii din 23 aprilie 2015, pronuntata in dosarul nr.1532/1/2015 al Inaltei Curti de Casatie si Justitie – Sectia Penala. In baza art.348 din Codul de procedura penala coroborat cu art.207 din Codul de procedura penala cu referire la art.242 alin.2 raportat la art. 218 din Codul de procedura penala, inlocuieste masura arestului preventiv a inculpatilor Udrea Elena Gabriela, Obreja Rudel si Breazu Liberiu Tudor cu masura arestului la domiciliu, judecatorul de camera preliminara, din oficiu, urmand sa verifice periodic, dar nu mai tarziu de 30 de zile, daca subzista temeiurile masurii preventive a arestului la domiciliu. Dispune punerea in libertate de indata a inculpatilor, daca nu sunt retinuti sau arestati in alta cauza, dupa cum urmeaza: – inculpata Udrea Elena Gabriela de sub puterea mandatului de arestare preventiva nr. 14/U din 25 februarie 2015 emis de Inalta Curte de Casatie si Justitie-Sectia Penala in dosarul nr. 802/1/2015; – inculpatul Obreja Rudel de sub puterea mandatului de arestare preventiva nr. 66/UP emis de Tribunalul Bucuresti- Sectia I-a Penala la data de 05 februarie 2015 in dosarul nr. 3495/3/2015; – inculpatul Breazu Liberiu Tudor de sub puterea mandatului de arestare preventiva nr. 10/UP emis de Curtea de Apel Bucuresti- Sectia a II-a Penala la data de 08 februarie 2015 in dosarul nr. 778/2/2015.

Inculpatii executa masura arestului la domiciliu in urmatoarele locatii: – inculpata Udrea Elena Gabriela in Municipiul Bucuresti, ; – inculpatul Obreja Rudel in Municipiul Bucuresti, ; – inculpatul Breazu Liberiu Tudor in Bucuresti.

In baza art.218 din Codul de procedura penala cu referire la art.221 din Codul de procedura penala, pe durata arestului la domiciliu inculpatii Udrea Elena Gabriela, Obreja Rudel si Breazu Liberiu Tudor, trebuie sa se supuna urmatoarelor obligatii:

– sa nu paraseasca imobilul unde locuiesc, fara permisiunea organului judiciar care dispune prezenta masura sau in fata caruia se afla cauza si sa se supuna restrictiilor stabilite de acesta;

– sa se prezinte in fata organelor judiciare ori de cate ori sunt chemati;

– sa nu comunice cu ceilalti coinculpati din dosarul nr. 1532/1/2015 al Inaltei Curti de Casatie si Justitie – Sectia penala, precum si cu persoanele care au calitatea de martori sau experti in cauza.

In baza art.221 alin.7 din Codul de procedura penala inculpatii au obligatia sa informeze autoritatea desemnata cu supravegherea lor – organul de politie in a carui raza teritoriala locuiesc – si organul judiciar care a luat masura arestului la domiciliu ori in fata careia se afla cauza, in situatia in care parasesc imobilul fara permisiunea organului judiciar, pe o durata de timp strict necesara, in cazuri urgente si pentru motive intemeiate.

In baza art.221 alin.4 si 11 din Codul de procedura penala li se atrage atentia inculpatilor ca in caz de incalcare cu rea-credinta a masurii sau a obligatiilor care le revin ori exista suspiciunea rezonabila ca au savarsit, cu intentie, o noua infractiune pentru care s-a dispus punerea in miscare a actiunii penale impotriva lor, masura arestului la domiciliu poate fi inlocuita cu masura arestarii preventive, in conditiile prevazute de lege. Pune in vedere inculpatilor dispozitiile art.221 alin.9 si 10 din Codul de procedura penala.

In baza art.221 alin.8 din Codul de procedura penala, copia prezentei incheieri se comunica, de indata, inculpatilor, autoritatilor judiciare care se ocupa de supravegherea lor, organelor de politie in a caror circumscriptie locuiesc inculpatii, Serviciului public comunitar de evidenta a persoanelor si organelor de frontiera. Cheltuielile judiciare ocazionate de solutionarea contestatiilor inculpatilor Udrea Elena Gabriela, Obreja Rudel si Breazu Liberiu Tudor raman in sarcina statului. Onorariul partial al aparatorilor desemnati din oficiu pentru inculpatii Udrea Elena Gabriela, Obreja Rudel si Breazu Liberiu Tudor, in cuantum de cate 25 de lei, se plateste din fondul Ministerului Justitiei.

II. Respinge ca nefondate contestatiile formulate de inculpatii Nastasia Gheorghe si Ariton Ion impotriva incheierii din 23 aprilie 2015, pronuntata in dosarul nr.1532/1/2015 al Inaltei Curti de Casatie si Justitie – Sectia Penala. Obliga inculpatii Nastasia Gheorghe si Ariton Ion la plata sumei de cate 225 lei cu titlu de cheltuieli judiciare catre stat, din care suma de cate 25 lei, reprezentand onorariul partial al aparatorilor desemnati din oficiu pentru inculpatii Nastasia Gheorghe si Ariton Ion, pana la prezentarea aparatorilor alesi, se avanseaza din fondul Ministerului Justitiei. Definitiva.

STIRE INITIALA

CONTESTATIA ELENEI UDREA s-a judecat marti, insa magistratii au amanat cu doua zile pronuntarea in acest caz.

ELENA UDREA este incarcerata la Penitenciarul de Femei Targsor, dupa ce a fost trimisa in judecata pe 21 aprilie in DOSARUL GALA BUTE, fiind acuzata de savarsirea a trei infractiuni de LUARE de MITA, ABUZ in SERVICIU si tentativa la folosirea de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete pentru obtinerea pe nedrept de fonduri europene.

CITESTE SI: AVOCAT: A existat o GRABA SUSPECTA ca ELENA UDREA sa fie trimisa Penitenciarul Targsor

In dosar au mai fost deferiti justitiei si fostul ministru al Economiei Ion Ariton, fostul presedinte al Federatiei Romane de Box Rudel Obreja, Tudor Breazu — administratorul terenurilor de la Nana detinute de ELENA UDREA, Stefan Lungu — fost consilier al Elenei Udrea, Gheorghe Nastasia — fost secretar general in Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului, Ana Maria Topoliceanu — fost director al Companiei Nationale de Investitii, Dragos Marius Botoroaga — administratorul unei firme.

CITESTE SI: DRAGOMIR, despre UDREA: O tii INCHISA, o UMILESTI, poate, poate face un DENUNT impotriva lui BASESCU

Potrivit DNA, ELENA UDREA ar fi coordonat un sistem prin care persoanele cele mai apropiate ei, si anume Lungu, Topoliceanu, Nastasia si Breazu, au primit, cu stiinta sa, sume de bani de la reprezentantii unor societati comerciale pentru a le garanta plata la timp a lucrarilor finantate de ministerul pe care inculpata il conducea.

Sursa foto: romaniatv.net